Unga nyanlända ska få mer utbildning som rör ämnen som sex och relationer, berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Unga nyanlända ska få mer utbildning som rör ämnen som sex och relationer, berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Unga nyanlända har rätt att få kunskap om sex, kärlek och jämställdhet i Sverige. Det säger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som arrangerar en nationell utbildningsdag för personal från skolor, boenden och ungdomsmottagningar.

MUCF påtalar att unga nyanlända – precis som svenska ungdomar – har rätt att lära sig om hälsa, sexualitet och jämställdhet.

Därför arrangerar myndigheten på torsdag en nationell utbildningsdag för personal från exempelvis skolor, fritidsverksamheter, boenden, HVB-hem och ungdomsmottagningar.

– Det är viktigt att utgå från ett rättighetsperspektiv när vi pratar med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sex och jämställdhet. Alla unga i Sverige har, oavsett bakgrund eller vilket språk de talar, rätt att få kunskap kring detta. Det kan handla om att du får veta att du bestämmer över din egen kropp, om var du ska vända dig om du mår dåligt eller hur du skaffar vänner, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så ska unga nyanlända lära sig om sex

”Oavsett om du får stanna i Sverige eller inte”

Bland annat hålls föreläsningar om hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld, att möta hbtq-ungdomar i asylsystemet, könsstympning och trauman.

Personal från Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn ska ta upp att allt fler ensamkommande asylsökande är flickor och att flera redan är gifta och placeras hos familjer som inte alltid utreds som andra familjehem.

MUCF presenterar även en uppdatering av sajten Youmo.se, som vänder sig till nyanlända där de på sex olika språk kan lära sig om bland annat hälsa, jämställdhet och sexuell hälsa.

– Oavsett om du får stanna i Sverige eller inte kan ingen ta ifrån dig kunskapen om din egen kropp, om relationer, jämställdhet och sex, säger Farhad Khaghani, verksamhetsansvarig på föreningen Noaks Ark Småland & Halland, i pressmeddelandet.

LÄS MER: UMO lanserar sex- och samlevnadssajt för nyanlända

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset