En bra dag kan Josefin och Klara få ihop ett par hundra kronor på att be om pengar.
En bra dag kan Josefin och Klara få ihop ett par hundra kronor på att be om pengar.

Sömnlösa nätter på bussar och tunnelbanetåg och en känsla av att samhället vänt dem ryggen. Det är verkligheten för Stockholms unga hemlösa – som inte syns i statistiken.

I förra veckan slog frivilligorganisationen Gula Änglarna larm om att allt fler hemlösa ungdomar söker hjälp hos dem när socialtjänsten inte räcker till.

Josefin och Klara är två av dem. De är 17 år och hemlösa. 

För ett år sedan fick Klara höra av sin pappa att hon inte längre var välkommen hemma och sedan dess har hon övernattat hos kompisar eller tillfälligt bekanta, sovit på bussar och tunnelbanetåg eller under broar runt om i Stockholm.

– Jag har sovit under den där balkongen, säger hon när vi ses på Östermalm.

Josefins bakgrund är liknande med en otrygg och våldsam hemmiljö. För tre månader sedan blev hon utkastad, utan vare sig extra kläder, mat eller pengar. Nu kan hon inte gå tillbaka, och efter en natt nere i tunnelbanan är det svårt att motivera sig att gå till skolan.

– Man är helt slutkörd. Man sover alltid med ett öga öppet, säger Josefin.

Ofta hänger hon vid Sergels torg med andra i samma situation och ibland tvingas hon tigga pengar till mat. Varken Josefin eller Klara tar droger, men de finns runt dem.

– Folk försöker sälja till en, men vi försöker hålla det borta, säger Josefin.

– Man är mer utsatt som tjej. Det är lättare att bli våldtagen, till exempel, säger Klara som stoppade en annan ung tjej från att bli våldtagen i somras när hon övernattade utomhus.

Själv har hon blivit bestulen på alla sina ägodelar.

– Man får se så mycket skit. Vi hemlösa måste hjälpa varandra.

Josefin och Klara är besvikna på samhället som de upplever inte gör tillräckligt för att hjälpa unga i deras situation. De har vid flera tillfällen sökt hjälp hos socialtjänsten – utan resultat.

– Folk säger ”ungdomar i Sverige har inte det här problemet” men jag hoppas att folk blir mer medvetna om hur verkligheten ser ut och inte bara lever i sin bubbla, säger Josefin.

Josefin och Klara heter egentligen något annat.

"Fler unga varje dag"

Problemet med unga hemlösa är större än man tror, menar flera frivilligorganisationer.

– Det är fler ungdomar som kommer till oss, nästan dagligen. De tycker inte att de får hjälp av socialen, och socialen skickar dem till oss, säger Ethel Dahlman, grundare av Gula Änglarna.

På Stockholm stadsmission kan unga hemlösa få stöd i kontakten med myndigheter.

– Det ställs extremt höga krav på de här ungdomarna. Först ska man ringa rätt person på rätt tid och rätt dag och sedan ska man dela sina familjehemligheter. Vi möter många som känner sig avvisade. Man måste utgå ifrån att de här ungdomarna talar sanning, säger Anna Bonnier, socionom på Stadsmissionens Unga Station.

Hon menar att det behövs bättre rutiner för myndigheter hur de ska hjälpa de här ungdomarna och underlätta för dem att gå kvar
i skolan.

– Man ska inte stå utan hem och behöva sluta gymnasiet för att söka jobb i en skenande arbetslöshet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset