Anna Lyrenäs opererade synen och idag ser hon bättre än vad hon tidigare gjorde med glasögon.
Anna Lyrenäs opererade synen och idag ser hon bättre än vad hon tidigare gjorde med glasögon.

Allt fler opererar bort sina synfel. Men ännu känner man inte till alla biverkningar och livet som glasögonfri kommer inte gratis

I takt med att tekniken utvecklas väljer allt fler svenskar att göra något åt sina synfel – för gott. De senaste åren har antalet patienter som gör laseroperationer stadigt ökat. Det uppger de kliniker specialiserade på synfelskirurgi som Metro varit i kontakt med.
– Anledningen är kanske dels att det görs fler skönhetsoperationer, att vi blir mer fåfänga. Sen har det skett mycket metodutveckling och tekniken har förfinats, i dag kan man operera synfel som man inte kunde för några år sedan, säger Jeanette Lindahl, marknadsansvarig på Capio Medocular.
Men man vet ännu inte allt om ingreppet.
– Det är ett operativt ingrepp där du går in och ändrar någonting. På lång sikt vet man inte hur bra det här är, det kan vara så att behandlingen är jätte­bra och håller livet ut, eller så kan det vara så att den håller ett antal år och man får komplettera den med glasögon eller göra om den längre fram. Man vet inte vad effekterna blir, säger Håkan Eriksson, professor vid Karolinska Institutet.
Den grupp som i första hand utnyttjar laserkirurgi är personer mellan 20 och 40 år. Men samtidigt som möjligheten att få perfekt syn i teorin nu finns tillgänglig för de flesta, är det långt ifrån självklart för alla. En laserbehandling kan kosta mellan 20 000 och 35 000 kronor.
– Möjligheten att behandla ökar hela tiden. Men samtidigt krävs det pengar för att få tillgång till de nya metoderna. Det finns en klar risk att vården i Sverige är på väg att bli en klassfråga, säger Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset