Lovisaflisa. Min historia är lång och tung men inget jag skäms över! Jag är stark, jag kämpar poch tänker göra skillnad, ingen kan göra allt men alla kan göra något!
Lovisaflisa. Min historia är lång och tung men inget jag skäms över! Jag är stark, jag kämpar poch tänker göra skillnad, ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Friends initiativ mot mobbning – hashtagen #Unselfie har sågats i debattinlägg och sociala medier. Samtidigt väljer tre andra ungdomsorganisationer, Tilia, Ungdomar.se och Fryshusets nätvandrare den omvända metoden för få unga att må bättre. "Vi vill använda selfien för att bryta fördomar", säger Tilias grundare Annesofie Blixt.

Denise. Jag är egentligen en helt vanlig tonåring. Så här såg jag ut innan mina armar blev täckte av ärr. Jag har haft oturen att få diagnoserna Borderline, självskadebeteende och ätstörning utan närmare specifikation. Ni som själva aldrig varit sjuka kan inte förstå men jag klandrar er inte för det gjorde inte jag heller innan. Jag har upplevt allt inom psykiatrin men nu sitter jag här på väg mot livet.

Björn Hultman. För 10 år sedan levde jag i ett mörker, med självmordstankar, självskadebeeende och djup depression. I dag hjälper jag unga ur deras mörker och har vänt min bakgrund till något som blir till erfarenhet.

Lindasurvivorryde. Jag ska klara det! Kankan. Jag vill. Jag ska bli fri(sk)!

Sanna. Mina diagnoser: Bipolär sjukdom, Borderline, DID, Social fobi, Agora fobi och ångestproblematik (GAD). Mitt nyårslöfte var att vara lite snällare emot mig själv. Och jag jobbar på det.

Rebecca Nordström. Ta mig inte för givet, bara för att jag är tjejen som klarat sig bra här i livet. Framåt, glad och höga betyg. Min attityd kan ibland verka kaxig och tuff, men är min osäkerhets vilseledande bluff. Missförstå ej min arga röst, för det är i dessa tillfällen jag är i mest behov av tröst. Utåt till synes så oberörd, men på insidan så liten och skör. En flicka vars osynliga ångest alltid är närvarande och stör. Inuti är jag ett vilset barn med ömhetstörst. Söker bekräftelse när oredan är som störst. Tankar och känslor flödar i aldrig sinande ström. Trots det gör jag allt för att lyckas, känna uppskattning och få beröm. Bakom andras ord döljer sig en avsedd ironi, som lämnar eftertanke till min oförutsägbara hysteri. En växande ångest skapar känslor i överflöd, men jag döljer mina känslor när jag är i mest behov av stöd. I ett försök att passa in, ett straff gör sig påmint. För det roliga riskerar snabbt att vända när min ovälkomna utmattning får mitt skratt att slå slint. När dagen paserar i all sin glans, jag gör allt för att finna balans. Ta mig inte för givet, för även jag har hemligheter. Psykisk ohälsa är vad problemet heter.

 Emelie. ”Psykiskt sjuka har inte bara ett ansikte!”

I kampanjen #psynligt uppmanas unga som lider av psykisk ohälsa att ta en selfie av sig själva och beskriva vem de är och hur de gör för att må bättre.
– Det är för att visa att psykisk ohälsa har flera olika ansikten, minska skam och tabu och känslan av att vara ensam, säger  Annesofie Blixt .
En vecka efter att kampanjen sjösatts har över 300 personer laddat upp en bild på sig själva med hashtagen.
Friends initiativ #Unselfie syftade till att flytta fokus från det yttre till det inre genom att uppmana unga att byta ut sin privata profilbild till en svart ruta. Men det mötte snabbt hård kritik i debattinlägg och sociala medier, där organisationen bland annat anklagades för att vilja gömma mobbade barn.
Annesofie Blixt hyllar Friends arbete mot mobbning, men instämmer delvis i kritiken mot initiativet.
– Jag tycker den känns som en hög vuxna bestämt över barns huvud, även om det självklart är en god tanke bakom.
Ni jobbar ju mot samma mål som Friends – att få unga att må bättre. Men genom att göra tvärtom och uppmana unga att visa upp sig. Hur tänkte ni?
– I stället för att förbjuda något som många ungdomar använder som uttryckssätt visar vi med kampanjen att man kan använda detta sätt till att skapa gemenskap och bryta fördomar.
Vi vill också visa på vikten av att det inte är fel att söka stöd. Initiativtagarna erbjuder alla  tre stödverksamhet, vilket är oerhört viktigt då man drar igång kampanjer på detta sätt. På Tilia har vi stödchatt som är öppen varje kväll i veckan, även fredag, lördag, söndag, till exempel.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset