Tove Zander säger att det blir allt viktigare att aktiespara.
Tove Zander säger att det blir allt viktigare att aktiespara.

Svenska ungdomar är väldigt duktiga på att spara pengar. Men de sparar ofta kortsiktigt. Det visar en ny studie från Swedbank och Unga aktiesparare.

Killar tar fler risker i sitt sparande – något som de oftast tjänar på.

– Tjejer har i snitt ett lägre ekonomiskt självförtroende och sparar i högre grad bara på ett sparkonto. Med tanke på att tjejer i snitt har lägre lön, tar ut fler vab-dagar och är mer föräldraledig än killar är det ju egentligen ännu viktigare för oss tjejer att spara smart, säger Tove Zander är vd på Unga aktiesparare.

Hon uttrycker förvåning över resultatet i undersökningen.
– De är verkligen förvånande bra. Ungdomar får så mycket kritik för att de bara konsumerar och lever i nuet. Men det här studien visar ju att 84 procent av alla människor mellan 18 och 25 år faktiskt sparar pengar, säger hon.

LÄS MER: Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

Studien visar också att tre av fyra ungdomar sparar med ett vanligt sparkonto.
– Det är jättebra att spara kortsiktigt på ett sparkonto. Men det ger ingen avkastning vilket gör det till ett dåligt långsiktigt alternativ. Där har vi och skolan misslyckats, ungdomar vet för lite om aktiesparande, säger hon.

Att aktiespara behöver inte vara något avancerat eller riskabelt enligt Tove Zander. Hon säger att så länge man gör det på ett smart sätt är risken låg – men att avkastningen kan bli väldigt hög.

– Om man aktiesparar för 300 kronor i månaden, vilket kanske är rimligt när man är 18 år, så får man på tio år en genomsnittlig avkastning på 28 800 kronor. Men under dessa tio åren kommer man antagligen börja tjäna mer pengar. Om man då ökar sparandet kan det bli väldigt mycket pengar, säger Tove Zander.

 

32 procent av alla svarande uppger att de föredrar att spara i aktier. De resterande 68 procenten av de svarande uppger att anledningen till att det inte gör det främst är för att det verkar riskfyllt och krångligt.

LÄS MER: Cannabisaktier i topp hos svenska nätmäklare

Undersökningen utfördes av Sifo på uppdrag av Unga aktiesparare och Swedbank. 1059 personer i åldrarna 18 till 25 svarade.

Unga aktiesparares fem regler för aktiesparande:

  1. Tänk långsiktigt när du sparar – tio år är en bra tidsplan.
  2. Känna till företaget som du köper aktier i. Det räcker inte att bara veta hur loggan ser ut.
  3. Hålla dig informerad om företagen du har aktier i.
  4. Spara regelbundet, både när det går bra och dåligt på börsen.
  5. Sprid dina risker. Målet är att ha aktier i tio till femton aktier i fem till sex branscher.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset