Ice bucket challenge var knäppt – det här är vansinnigt. Föräldrar och brandmän varnar nu för ”Fire challenge”, som går ut på att tända eld på dig själv.

Youtube

Utmaningen går ut på att hälla brännbar vätska på sig själv, tända på och snabbt släcka elden i ett badkar eller i en dusch. Stuntet filmas och läggs ut på Youtube och Facebook, där videorna delas och kommenteras flitigt. 

Men de klipp som fått mest visningar på Youtube är inte de lyckade utan de misslyckade försöken. I ett av de mest populära blir en ung kille helt överrumplad av lågorna och springer ut ur badrummet i stället för att kasta sig ner i badkaret. 

En 15-årig pojke i Buffalo, USA, dog enligt amerikanska medier förra året efter att hans eldutmaning urartade till ett inferno och många andra har fått allvarliga brännskador.

Nioårige Tyler O’Connor och hans elvaårige storebror Shaun prövade ”Fire Challenge”, men kom undan allvarliga skador. Nu vill deras föräldrar varna andra för den livsfarliga trenden. 

– Det hade kunnat sluta med ett samtal från sjukhuset som sa att pojkarna har dött, säger pappan Anthony till Daily Mail. 

Youtube och Facebook säger sig jobba på att ta ner videor av den eldiga utmaningen men fortfarande går mängder av videor fortfarande att titta på. Förutom fara för dig själv riskerar du att tända eld på möbler och andra brännbara objekt i hemmet, säger en brandman till Daily Mail

Förra året blev ”Ice bucket challenge”, som gick ut på att få iskallt vatten över sig, en trend. Även detta resulterade i dödsfall, bland annat när en brandman som använda en brandslang till en utmaning fick kontakt med en kraftledning.

LÄS MER: 11 anledningar till att sluta med Ice bucket challenge

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset