Unga tjejer vill resa – killarna vill vara hemma
Unga tjejer vill resa – killarna vill vara hemma

Unga tjejer vill upptäcka världen och få nya upplevelser. Men det krävs ett fotbolls-EM för att killarna ska packa resväskan.

Sommar – då reser tjejerna ut och ser världen. Men allt fler killar väljer att stanna hemma. Hela 74 procent av unga tjejer i gruppen 16-24 år reste förra året iväg i minst en vecka i Sverige eller utomlands, visar en undersökning från Statistiska Centralbyrån. För killarna var samma siffra 61 procent – och gapet mellan ressugna tjejer och hemmakära killar har ökat det senaste året.

– För oss tjejer är det superviktigt med nya upplevelser. Killar har nog inte samma behov av att se nya saker, säger Malin Ekelund, 23, som drar till Rhodos i början av augusti tillsammans med mamma, syster och dottern Nova-Lee, fyra år.

Kompisen Matilda Johansson, 23, älskar också att resa:

– Jag har just kommit hem från Cypern och snart är det dags för Kreta. Vi tjejer är nog mer stressade och behöver komma bort oftare än killarna.

Reseanalytikern Peter Hellman har också noterat skillnaden mellan tjejer och killars resvanor.

– Unga kvinnor reser för att uppleva och upptäcka. Killar behöver ofta en anledning, som fotbolls-EM i Ukraina.

Han tror även att unga kvinnors kompisrelationer spelar en stor roll.

– Tjejer håller ihop i kamratgäng längre och reser gärna tillsammans. Vi är ett gäng äldre män som har rest ihop i 30 år, men det verkar vi nästan vara ensamma om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset