Antalet invånare har minskat från 4 300 år 1970 till 2 500 i dag.
Antalet invånare har minskat från 4 300 år 1970 till 2 500 i dag.

Majoriteten av landets kommuner tappar unga invånare, visar statistik från SCB.

I 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren, rapporterar Dagens samhälle. Granskningen bygger på statistik från Statistiska centralbyrån från åren 2012–2017.

Emigrationen tros bero på utbildning och jobb i första hand.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan. Men för kommunerna kan det bli problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem igen enligt vår forskning, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping till Dagens samhälle.

LÄS MER: Lista: Här är Sveriges tryggaste kommuner

Det är mer vanligt att kvinnor flyttar än män, visar undersökningen. I Bräcke har 39 procent av tjejerna men bara 27 procent av killarna flyttat sedan 2012.

Vi har trä- och metallindustri och kan erbjuda vård- och omsorgsjobb. Men färre och färre kvinnor vill utbilda sig inom omsorgsyrkena, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) till Dagens samhälle.  

LÄS MER: För få hyresrätter i allt fler kommuner

Sorsele i Västerbottens län är en av de kommunerna som drabbats hårdast. 39 procent av de unga har flyttat de senaste fem åren.

– Det är ju allvarligt. I dagsläget har vi ingen arbetslöshet utan arbetskraftsbrist. Det här är ingen bra signal, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele till Dagens samhälle.

De tio kommunerna där andelen unga i åldern 20–24 år minskat mest de senaste fem åren

Habo, -40 %

Sorsele, -39 %

Hammarö, -37 %

Ekerö, -36 %

Krokom, -34 %

Söderköping, -34 %

Vellinge, -34 %

Ydre, -34 %

Lomma, -33 %

Bräcke, -32 %

Källa: SCB och Dagens Samhälle

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset