Fyra år i sluten ungdomsvård. Så långt straff riskerar pojkarna som miss-tänkts för misshandeln av Carl-Eric Cedvander i Kortedala. I dag är sista rättegångsdagen i tingsrätten.

I dag på förmiddagen är det ett par förhör kvar med vittnen, sedan är det dags för slutpläderingar när rättegången mot de två, 15 respektive 16 år, som misstänks för misshandeln av Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg.

Åklagaren menar att ungdomarna har misshandlat Cedvander i samförstånd. Det betyder att vem som har utdelat vilket slag eller spark är ovidkommande, båda har varit lika delaktiga.

Det här menar försvaret är nys. Enligt advokaterna, som försvarar de båda pojkarna, kan Cedvanders svåra skador ha orsakats av fallet i den torrlagda fontänen på torget. Vittnen ska också ha sett en av ungdomarna, men inte kunnat peka ut vem, sparka Cedvander i huvudet, i samband med att de övriga sprang därifrån.

– Någon annan misshandel skulle kunna vara den så kallade sista sparken. Men vem har utdelat den? Den killen som jag försvarar har i alla fall inte utdelat den. Den sparken är ju en människas verk, han stod kvar, de andra hade ju lämnat platsen, säger Anders Lindstrand, 16-åringens advokat.

Åklagaren har åtalat killarna under brottsrubriceringen ”synnerligen grov misshandel”. Det är en rubricering som bara funnits något år. Om de hade varit vuxna skulle straffet ligga mellan fyra och tio år. Så mycket riskerar de inte.

– Strängaste frihetsberövande straffet som de kan få är sluten ungdomsvård i fyra år. Det är det allvarligaste som man kan få, säger Jennie Mellbin, chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt.

– Vid själva straffmätningen tittar man gärningen som helhet. Att sparka på en liggande är förvårande omständighet, hur många de var och hur skadad offret blev spelar in.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset