Polisnärvaron utanför kommunhuset i Botkyrka. Bild från Twitter.
Polisnärvaron utanför kommunhuset i Botkyrka. Bild från Twitter.

Mellan 30 och 40 ungdomar samlades på tisdagen i kommunhuset i Botkyrka. Syftet var att visa sitt missnöje med att planerna på en fritidsgård har skjutits upp – i åtta år.

Nabila Abdul Fattah

Ungdomar som protesterade i Botkyrka. Bild från Twitter.

Ungdomarna, som är mellan 12 och 17 år intog kommunhuset strax efter klockan 15, beväpnade med pingisracket, basketbollar och musik.

– De har pratat om den här fritidsgården i åtta år nu som inte blivit av. Därför skapade vi lite fritidsgårdsstämning som vi saknat så, i kommunhuset,  säger Emina Ribac, 17 år, som var med och arrangerade protesten. 

Avsikten var att också läsa upp ett tal för kommunens ordförande Katarina Berggren (S). Men hon kom aldrig ner för att möta ungdomarna. 

– Hon föreslog att vi skulle komma upp bara några stycken, men vi ville att alla skulle vara med, eftersom vi gjorde det här tillsammans, säger hon. 

Klockan 15.27 tillkallades polis för att avhysa ungdomarna från kommunhuset.  Strax före klockan 18 följde polisen de sista demonstranterna från huset.

– Det har varit flera patruller på plats eftersom det riskerade att bli ett läge där vi skulle tvingas lyfta ut folk. Men det har inte varit någon fientlighet mellan ungdomarna och polisen och inte förekommit några krafttag, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen. 

Enligt Katarina Berggren är arbetet med en ny fritidsgård i full gång och ska stå klar 2015.

– Alla beslut är redan fattade, men lokalerna håller på att renoveras coh det är det som tar lite tid. Jag förstår att ungdomarna önskar att den skulle kunna stå klar tidigare. Vi vill samma sak att den ska stå klar så tidigt som möjligt.  

Varför ville du inte komma ner och möta dem?

– Jag satt i ett planeringsmöte och sedan möjliggjorde jag för att tre ungdomar skulle kunna träffa mig. Jag välkomnar en dialog om den verksamhet som planeras. 

M-politikern: "Beter sig som sina förebilder i Ukraina"

Bo Sundins (M) tweet om ungdomarna protestaktion fick snabbt spridning på Twitter på tisdagen. Där kallar han ungdomarna för "extremvänster" som har sina förebilder i Ukraina.

"Extremvänstern beter sig som sina förebilder i östra Ukraina. De borde protestera mot socialist/kommunistvåldet i Östra Ukraina".

Så skrev Bo Sundin, moderat ordförande för stadsdelnämnden i Rinkeby/Kista i en tweet apropå att ungdomar ockuperade kommunhuset i Botkyrka på tisdagen, för att protestera mot de uppskjutna planerna på en fritidsgård.

Demonstranternas talesperson, Emina Ribac, känner inte igen sig i Bo Sundins beskrivning. 

– Nej, nej, nej. Det är ingen av oss som är extremist. Vi tycker väldigt olika i andra frågor. En del är 13-åringar som ännu inte vet vad livet går ut på. Att kalla dem för extremister är pinsamt.

Ordvalet drog åt sig en del uppmärksamhet på Twitter.

Kan du förklara vad du menar med inlägget?

– Man måste kunna agera på demokratiska sätt utan att ockupera eller förstöra saker. Då är det bättre att lägga kraft och energi på att protestera mot orättvisor som finns i vår omvärld i stället.

Men man måste väl också få engagera sig i sin närmiljö?

– Självklart. Vi har mötesfrihet och demonstrationsfrihet i Sverige. Men man får inte gå till överdrift att ockupera och förstöra saker. Sådant har ju skett förr både i Stockholm och på andra håll att man tar till övervåld när man inte får som man vill.

Men de här ungdomarna tog ju inte till något våld, enligt polisen.

– Det är väl bra det då att det inte var något sådant. Då har man ju skött sig.

Vilka förebilder menar du att de har i östra Ukraina?

– Svårt att säga exakt men de här vänsterrörelserna som finns i Sverige har sina förebilder i Östeuropa förr och finns på andra håll i världen som är enpartistater. Vi tycker inte att det är bra i Sverige.

Hur vet du att de ungdomar som vill ha en fritidsgård tillhör extremvänstern?

– Det kan jag inte säga att jag vet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset