Therese Johansson Rojos minnesplats respektive de två dömda för mordet på henne.
Therese Johansson Rojos minnesplats respektive de två dömda för mordet på henne.

När Metro uppmärksammar Sturebymordet är det viktigt att inse att det inte är den enda gången uppmärksammade ungdomsmord ägt rum i Sverige. Här är några av ungdomsmorden som skakat Sverige de senaste tjugo åren.

►LÄS MER: Experten: Därför mördar ungdomar

Mordet på John Hron

Den 16 augusti 1995 var den då 14-åriga John Hron ute och tältade med en kompis vid Ingetorpssjön utanför Kungälv. John hade blivit mobbad i skolan för sitt långa hår och sin alternativa stil, och under skolåret hade John hamnat i bråk med en 15-årig nynazist som enligt sitt eget vittnesmål ”skrämt upp varenda jävel i skolan”.

►LÄS MER: Dokumentär: Mordet på Therese Rojo Johansson

Efter att John Hron och hans vän tältat ett tag dök fyra nynazistiska ungdomar upp, en av dem var 15-åringen från Johns skola. De misshandlade John svårt och försökte tvinga John att säga att han älskade nazister. Men John vägrade och lyckades simma ut till mitten av sjön.

De fyra nynazisterna tvingade Johns kompis att skrika till John att han skulle komma tillbaka, annars skulle de mörda kompisen. John återvände till land, misshandlades tills han blev medvetslös och kastades sedan i vattnet där han avled. De fyra nynazisterna dömdes sedan till fängelse i mellan 4 månader och 8 år.

►LÄS MER: Han återupptar jakten på mördarna


Vollsjö-mordet

Den 3 augusti 2009 hittas 19-åriga Lottie Nilsson avliden i sitt hem. Hon saknar kläder och ligger gömd under en hög med bråte. Det visar sig att hon varit död i närmare ett dygn. Dagen efter häktas hennes 15-åriga lillebror skäligen misstänkt för mord.

I domen framgår det att Lottie Nilsson skjutits med två skott i huvudet från nära håll. Hennes lillebror nekar till att han skulle vara skyldig, men polisen anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är han som är skyldig. Bland annat ska han under tiden innan mordet ha betett sig konstigt mot Lottie.

15-åringen döms sedan till rättspsykiatrisk vård efter att en rättspsykiatrisk utredning kommer fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns en risk för återfall.

Under rättegången kommer det fram att familjeförhållandena varit präglade av missbruk, bråk om pengar och misshandel. Efter morde driver Lotties 17-åriga bror och 18-åriga syster en strid mot sin mamma och Sjöbo kommun för att slippa bo hos mamman.

► LÄS MER: Svensk erkände mord – undgick dödsstraff

Mordet på Malin Kristiansen

Den 7 augusti 2009 äger en fest rum i en villa utanför Borås. Vid 22-tiden anländer 16-åriga Malin Kristiansen tillsammans med två kompisar efter en förfest. Samtidigt anländer en 16-årig kille med en flaska vodka han köpt av en langare.

Killen blir jättefull och kastas ut från festen för att vid ett-tiden försöka ta sig in till festen igen. Han blir återigen utkastad men väntar utanför villan och följer sedan med ett antal personer till nattbussen efter att festen avtagit. Några tar bussen 2:08, en person blir upphämtad av sin mor och till slut är det bara Malin Kristiansen och den jämnåriga killen kvar vid busstationen.

Malin gick bort för att kissa och sa någonting som fick killen att bli så rasande att han slog till henne i ansiktet med knytnäven. Hon ramlade omkull och han sparkade och slog henne i huvudet. Enligt 16-åringen ville han att hon skulle få en minneslucka så att hon skulle glömma bort att han slagit henne. Efter att han släpat iväg henne och sparkat på henne ytterligare ligger hon lealös och 16-åringen får för sig att hon är död. Det är hon inte.

För att röja spåren slet han av henne kläderna för att kunna elda upp dem. När hon ligger naken får han vad han i förhörsprotokollen kallar för den ”dumma idén” att ha sex med henne. Han la sedan Malins kropp i en bäck och täcker över den med kvistar. Malin dör sedan i bäcken. 16-åringen dömdes sedan till 3 år i sluten ungdomsvård.

► LÄS MER: Morden som inte har lösts


Mordet på Hannah Bennet

13-åriga Hannah hade nyss börjat högstadiet. Hon älskade att dansa, uppträda på scen och att fotografera. I våningen under henne bodde en 31-årig man som i förundersökningen uppger att han sedan ett par år tillbaka upplevt störande ljud från lägenheten ovanför. Han blev besatt av dunsarna, satte upp en lapp i trapphuset och utvecklade våldsfantasier om vad han skulle göra för att slippa ljuden.

Fantasierna utvecklades till en plan. Han skulle slå ihjäl mamman i lägenheten med en hammare, såga itu kroppen och sedan slänga kroppsdelarna i olika sopnedkast. När han tror att modern är ensam hemma knackar han på, men inser att det är 13-åriga Hannah som är hemma.

Han väljer ändå att fullfölja planen. Han slår Hannah i huvudet med en hammare ett tjugotal gånger och kväver henne sedan. 31-åringen tvingar sin bror som befann sig i 31-åringens lägenhet att hjälpa till att bära kroppen, men när 31-åringen tvättar Hannahs lägenhet från blod ringer brodern till polisen. 31-åringen försöker då hoppa ut genom köksfönstret för att ta sitt liv, men han överlever. 31-åringen dömdes sedan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

► LÄS MER: Svenska nazister ”mer aggressiva och aktiva” än tidigare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott