Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar på en presskonferens på tisdagen med anledning av helgens folkomröstning om EU:s migrationskvoter.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar på en presskonferens på tisdagen med anledning av helgens folkomröstning om EU:s migrationskvoter.

Ungerns parlament kan ändra grundlagen i november för att stoppa EU:s migrationskvoter, meddelar det styrande partiet Fidesz. Samtidigt försöker hundratals migranter ta sig till landet.

– Vi måste vara tydliga med att vi förbjuder den påtvingade omfördelningen av flyktingar, sade premiärministern Viktor Orbán på en presskonferens på tisdagen, där Fidesz uppgav att parlamentet den 8 november kan anta en ny grundlag som sedan träder i kraft i mitten av november.

En överväldigande majoritet röstade i helgen mot en gemensam fördelning av asylsökande inom EU men det låga valdeltagandet med endast 40 procent av de röstberättigade ungrarna gjorde resultatet formellt ogiltigt. Premiärminister Orbán fick därmed inte det tydliga resultat han önskat och nationalistpartiet Jobbik krävde under måndagen hans avgång.

Utmana Bryssel

Viktor Orbán hävdar dock att de tre miljoner nej-rösterna gett honom ett starkt politiskt mandat att utmana Bryssel.

Den nya grundlagen kan inte förhindra en omfördelning av runt 1 300 flyktingar, som redan beslutats av EU och som överklagats av Budapest, om Ungern förlorar fallet. Däremot skulle lagen förhindra framtida kvotflyktingar från EU, förklarade han.

Lång vandring

På tisdagen kom samtidigt rapporter om att runt 300 migranter inlett en 200 kilometer lång vandring från Belgrad mot Ungern, i ett desperat försök att ta sig in i EU. Strax dessförinnan hade migranterna – varav flertalet uppgav att de kom från Afghanistan – anordnat en protest i den serbiska huvudstaden mot Ungerns försök att stoppa alla migranter och flyktingar. "Vi behöver inte vatten och mat, vi uppmanar er att öppna gränserna", löd en av skyltarna.

Ett liknande försök att ta sig över gränsen misslyckades i juli.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset