Presidentens stabschef Gergely Gulyás har meddelat att regeringen vill strypa finansiering av genusutbildningar i Ungern.
Presidentens stabschef Gergely Gulyás har meddelat att regeringen vill strypa finansiering av genusutbildningar i Ungern.

Ungerns regering vill strypa all finansiering av genusutbildningar vid landets lärosäten. "Människor föds som antingen män eller kvinnor", säger presidentens stabschef Gergely Gulyás, enligt Reuters.

Ungerns regering vill strypa all finansiering av genusutbildningar vid landets lärosäten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt president Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás är regeringen av uppfattningen att “människor föds antingen som män eller kvinnor” och att ”den ungerska staten inte tänker satsa allmänna medel för utbildning inom området”.

LÄS MER: Orbán efter storsegern i Ungern: Ni har räddat ert land

Förslaget ligger i linje med president Viktor Orbáns visioner om ett ideologiskt skifte i landet, som syftar till en mer konservativ värdegrund inom konstvärlden, forskningen och utbildningen. Områden som Orbáns anhängare menat domineras av vänsteranhängare och liberaler.

Gulyás uttalande kritiseras av landets universitet, som menar att förslaget strider mot den akademiska friheten.

LÄS MER: Nej, Polens premiärminister sa inte att Sverige har satsat på ”genus i stället för brandförsvar”

– Vi anser att det är oroande att förslaget syftar till att avsluta en kurs som handlar om sociala relationer mellan män och kvinnor, jämställdhet mellan könen och frågor om familj och demografi”, säger Gabor Juhasz, dekan vid Universitet i Budapest, i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset