Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungerns regering räknar med starkt stöd mot EU:s flyktingpolitik i helgens folkomröstning på hemmaplan.EU-kommissionen står dock fast vid att tidigare omfördelningsbeslut måste följas av alla.

Ungern var ett av de länder som i fjol blev nedröstat av de övriga när EU:s migrationsministrar beslutade sig för att gemensamt omfördela upp till 160 000 av de asylsökande som tagit sig till Grekland och Italien.

Det ungerska motståndet har dessutom fortsatt. Premiärminister Viktor Orbán har gång på gång upprepat att man inte vill vara med om någon obligatorisk flyktingfördelning inom EU och för att få ytterligare tyngd bakom argumenten har dessutom en folkomröstning utlysts.

"Vill ni att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?" lyder frågan, som sannolikt besvaras med ett rungande nej nu på söndag.

Flyktingö?

Viktor Orbán vill i stället se en flyktingpolitik av australisk modell.

– De som kommer in illegalt måste samlas ihop och föras ut, sade Orbán i förra veckan och manade till skapandet av ett flyktingläger utanför EU.

– Det skulle kunna vara på en ö, eller i kustområdet i Nordafrika. Alla som kommer illegalt måste återvända dit och därifrån kan de söka asyl, sade Orbán, som även vill slopa vapenembargot mot Libyen för att ge möjlighet åt landets styrande att få fast kontroll över sitt territorium.

"Juridiskt ansvar"

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nyligen talade om att solidaritet inte kan ordnas via EU-direktiv, utan måste växa fram "ur hjärtat", tolkades det som att EU-ledningen nu gett upp om att införa obligatoriska flyktingkvoter.

Fast det gäller måhända bara framtida förslag. Tills vidare står EU-kommissionen fast vid att fjolårets omfördelningsbeslut ska gälla.

– Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar att uppfylla beslut som redan tagits. Det som medlemsstaterna har beslutat att göra måste implementeras och kommissionen förbehåller sig rätten att vidta juridiska åtgärder, varnade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset