Partiet har sedan tidigare anklagats för att stegvis nedmontera demokratin i landet genom bland annat inskränkningar av fria medier, urholkning av rättsväsendet och hantering av flyktingar.
Partiet har sedan tidigare anklagats för att stegvis nedmontera demokratin i landet genom bland annat inskränkningar av fria medier, urholkning av rättsväsendet och hantering av flyktingar.

EPP har beslutat att det ungerska partiet Fidesz ska stängas av från EPP:s arbete, rapporterar TT. Det kontroversiella partiet har länge kritiserats.

Det har länge pågått en debatt om huruvida den ungerska premiärminister Viktor Orbáns högerpopulistiska parti Fidesz, ska få sitta kvar i partigruppen EPP i Europaparlamentet.

Tidigare har flera tunga namn sagt att de vill att Fidesz ska kastas ut.

Även Moderaternas toppkandidat till EU-valet, Tomas Tobé, har tidigare stämt in i kritiken.

– Jag är mycket kritisk till utvecklingen i Ungern och anser inte att Fidesz bör vara kvar i partigruppen, det är dags för dem att lämna nu, har Tomas Tobé sagt i en tidigare intervju med Metro.

LÄS MER: M-toppens kritik mot Orbáns parti i EU: ”Bör inte vara kvar”

Stängs av från EPP:s arbete

Efter en lång debatt kom beskedet på onsdagen att EPP nu beslutat att den ungerske presidentens parti ska stängas av från EPP:s arbete.

Enligt TT ska Fidesz ha fått en rad krav på sig om förändring när det gäller rättsstaten, yttrandefrihet och värderingar.

Under tiden får partiet inte delta i EPP-möten, inte föreslå kandidater till olika poster och de har heller ingen rösträtt i partigruppen.

Orbáns parti har dock vägrat acceptera beslutet, rapporterar TT.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta inför EU-valet 2019

 

Ungerns regeringsparti Fidesz

är minst sagt kontroversiellt. Partiet har anklagats för att stegvis nedmontera demokratin i landet och landets inskränkningar av fria medier, urholkning av rättsväsendet och hantering av flyktingar har väckt protester runt om i världen.

EU har inlett ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern. En sådan process väcks bara om EU anser att något land bryter mot de demokratiska värderingarna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset