Det nygamla klippet har fått 15 000 delningar senaste veckan. På slutet dyker UNHCR:s namn i FN:s ljusblåa färg upp.
Det nygamla klippet har fått 15 000 delningar senaste veckan. På slutet dyker UNHCR:s namn i FN:s ljusblåa färg upp.

Just nu sprids en gammal SDU-video om flyktingpolitik på nytt tillsammans med något som ser ut som UNHCR:s logga – men budskapet i filmen är inget som UNHCR står bakom.

I filmen pratar Gustav Kasselstrand, förbundsordförande i SDU, om flyktingsituationen i världen och förespråkar att Sverige i stället för att lägga pengar på asylprocessen ska hjälpa i närområdena.

Ställer UNHCR upp på den bilden?

– Nej, det vi hela tiden understryker är att vi måste hjälpa på alla plan, säger Fredrik Sperling, pressekreterare för UNHCR i Nordeuropa.

– Det går inte att bara hjälpa i närområdena. Det här är de mest utsatta människorna vi har i världen i dag och självklart måste de få hjälp i Syrien, men de måste lika självklart kunna få hjälp när de flyr för sina liv och kommer till Europa.

Vad tycker ni om att ni är med i den här filmen?

– Vi är en opolitisk humanitär organisation. Det säger sig självt att man inte kan använda vårt namn och vår logotyp för att sprida politiska budskap.

Filmen publicerades på SDU:s Youtube-kanal 2013. Nu har den fått ny fart sedan en man återpublicerat den på Facebook: "Dela och sprid för det är den bästa förklaringen till Svensk flyktingmottagningen ja nånsin sett och nått som alla borde se!"

►LÄS MER: UNHCR: "Hjälp Sverige och Tyskland"

Han uppmanar också alla att se HELA filmen och på slutet dyker UNHCR:s namn upp i FN:s ljusblåa färg upp och en uppmaning om att skänka pengar för att hjälpa flyktingar. Om man bara ser Facebook-filmen så ser man inga SDU-loggor. 

Finns det en risk att folk tror att UNHCR också står bakom filmen?

– Jag har svårt att se att man skulle kunna tolka det som att den här filmen har UNHCR som avsändare, säger Fredrik Sperling.

►LÄS MER: Det vill partierna göra för flyktingarna

Benge från SDU skriver till Viralgranskaren att han inte heller tror att det finns någon risk för sammanblandning: 

"Jag utgår från att UNHCR håller med om budskapet eftersom den handlar om att stödja deras viktiga arbete med flyktinghjälp på plats", skriver han.

Här kan du läsa mer om vem som kan beviljas asyl i Sverige och här om hur många flyktingar Sverige har tagit emot mellan 1980 och 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset