På Umas öppna mottagning får man hjälp direkt

Kinga Lezanska Sjölin

Efter fyra timmars undersökning på drop-in-mottagningen i Malmö fick Katarina Berg beskedet att hon hade bröstcancer. Nu är hon frisk och skriver bok om andra överlevare.

ROSA BANDET Dagen före sin 39-årsdag gjorde Katarina Berg slutligen slag i saken. Då hade hon känt kulan i vänster bröst i flera månader. Hon cyklade till den öppna bröstmottagningen på Umas i Malmö efter jobbet. Fyra timmar senare fick hon diagnosen bröstcancer och knappt två veckor senare var hon opererad.

Den öppna bröstmottagningen i Malmö en eftermiddag i veckan är en unik möjlighet för canceroroliga kvinnor. Läkarundersökning, mammografi, eventuellt biopsi och ultraljud ingår. Efter fyra timmar är diagnosen klar.
– Det är så viktigt med ett snabbt besked. Om mottagningen inte hade funnits hade jag helt säkert väntat ännu längre med att undersöka mig, säger Katarina.

Patienter kommer från hela södra Sverige. Verksamheten är hyllad, och anses prioriterad av sjukhusledningen. Men ett utlovat Bröstcenter lyser med sin frånvaro och ännu efter två och ett halvt år håller man till i provisoriska lokaler. Bara åtta av de upp till 17 kvinnor som söker hjälp kan tas om hand.

Mellan en och två av de undersökta kvinnorna varje torsdag får det tunga beskedet att de har cancer. Som jämförelse kan det ta upp till 42 dagar av väntan att få samma undersökning genomförd via remiss från vårdcentral eller gynekolog.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset