"Fillette au béret" av Pablo Picasso. Bilden är något beskuren.
"Fillette au béret" av Pablo Picasso. Bilden är något beskuren.

För första gången ska hela fyra originalverk av Pablo Picasso säljas på auktion i Sverige. Toppobjektet är "Fillette au béret", flicka i basker, från 1964 med ett utropspris på mellan 12 och 18 miljoner kronor.

Enligt Knut Knutson, chefsindendent på Uppsala Auktionskammare, är händelsen unik: "Jag kan inte påminna mig om att det någon gång tidigare har sålts fyra originalverk av Pablo Picasso på samma auktion i Sverige", kommenterar han i ett pressmeddelande.

Stor sekretess

Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare, berättar för TT att förberedelserna skett under stor sekretess:

– Vi såg den här samlingen för första gången för fem år sedan, och fick försäljningsuppdraget i februari. Det tar ganska lång tid att förbereda en sådan här auktion av internationell toppklass, och det är nog det finaste förtroende man kan få.

De verk av Picasso som auktioneras ut kommer från den svenske konstkännaren Bertil Neumans privata samling. Totalt omfattar den elva verk, och förutom Picasso finns även bland andra Marc Chagall och Fernand Léger. "Fillette au béret" av Picasso auktionerades senast ut i London 1979, och nu väntas den alltså inbringa minst 12 miljoner kronor.

Försiktig värdering

– Utropspriset är en försiktig marknadsvärdering. Vi hoppas förstås att den ska kosta mer än så, men exakt vad klubban faller på är jättesvårt att säga, säger Bexhed men räknar med stort intresse från internationella kunder.

Auktionen hålls i Uppsala den 7 december. Innan verken ska gå under klubban kommer samlingen att visas i både Stockholm, Uppsala, London, Paris och New York under hösten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset