En affilierad forskare är en forskare som är knuten till ett universitet eller högskola utan att för den delen vara anställd.
En affilierad forskare är en forskare som är knuten till ett universitet eller högskola utan att för den delen vara anställd.

Under de senaste dagarna har uppemot tio anställda på Stockholms universitet fått utstå trakasserier och i vissa fall till och med dödshot, rapporterar DN. Detta efter att universitet avslutade ett samarbete med en forskare, som vid flera tillfällen lagt ut länkar till uthängningar av privatpersoner aktiva i Facebookgruppen Jagärhär där personerna beskrivs som terrorister.

Efter att Stockholms universitet avslutat en så kallad affiliering med en forskare har anställda på universitet under de senaste dagarna ha utstått trakasserier, hat och i vissa fall rena dödshot. Det rapporterar DN. Trakasserierna har inkommit över telefon, mejl och genom sociala medier.

Till DN säger Uno Fors, prefekt vid institutionen för data- och systemvetenskap, att han mottagit dödshot och att han ”aldrig varit med om något liknande”.

– Jag har själv samarbetat med forskaren tidigare och det har gått bra. Men vi tycker inte att samarbetet den här gången lett till några bra saker. Nu sprids en rad felaktiga uppgifter på internet, alltifrån att forskaren avskedats till att personen ”avrättats” av oss. Det är helt absurt, säger han till DN.

LÄS MER: Här är de bästa sätten att hantera hatiska Facebookinlägg

Forskaren som man avslutade affilieringen med har på Twitter sedan åtminstone september, innan och efter affilieringen bröts vid ett antal tillfällen länkat till den sajt där privatpersoner aktiva inom nätrörelsen Jagärhär, som syftar till att motverka hat på sociala medier, hängs ut med bilder, namn, adress och telefonnummer. Personerna beskrivs som ”demokratiterrorister”, ”folkrättsbrottslingar” och nätrörelsen beskrivs som ett ”kriminellt terrornätverk”.

Berättelser om den avslutade affilieringen har under den senaste veckan spridits både i Sverige och internationellt inom högerextrema och nazistiska kretsar. Och mycket av fokus har legat på kritik mot Jagärhär, som man menar har utövat påtryckningar på universitetet.

–  Alla mina anställda och affilierade får uttrycka vad de vill men man ska inte göra sånt här med utgångspunkt från institutionen och i anslutning till vårt namn. Det är också nonsens att någon annan fått oss att ta det här beslutet. Vi påverkas aldrig av externa aktörer, säger Uno Fors till DN.

Jagärhär kom tidigare i oktober att kritiseras efter att ett tjugotal personer som var medlemmar i Facebookgruppen, som har totalt runt 75 000 medlemmar, stöttat en person som dömts för sexuella övergrepp på en minderårig. Personerna kom sedan att uteslutas och ledningen för rörelsen tog avstånd från agerandet.

En affilierad forskare är en forskare som är knuten till ett universitet eller högskola utan att för den delen vara anställd. Syftet är i regel att vidga lärosätets kontaktnät.

LÄS MER: Växande kärleksaktion dränker näthat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om näthat