Tokyo Medical University ska ha ändrat kvinnliga sökandes antagningsresultat.
Tokyo Medical University ska ha ändrat kvinnliga sökandes antagningsresultat.

En läkarhögskola i Japan har ändrat kvinnliga studenters intagningsresultat – för att hålla antalet kvinnliga läkare nere.

Enligt AFP undersökte den japanska tidningen Yomiuri Shimbun daily en annan skandal kring högskolan när de snubblade över nyheten om läkarhögskolan Tokyo Medical University i Japan. 

LÄS MER: Så ser löneskillnaderna ut mellan kvinnor och män

2010 var drygt 40 procent av läkarstudenter på utbildningen kvinnor. Året därpå började universitet manipulera antagningsresultaten så att bara runt 30 procent blev antagna, rapporterar den japanska tidningen. Och så har det fortsatt.

Anledningen sägs vara att kvinnliga läkare inte stannar i yrket i samma omfattning som män gör.

– Kvinnor slutar ofta som läkare när de tagit examen och bildat familj, säger en källa till tidningen för att försvara universitets agerande. 

LÄS MER: Studie: Kvinnor bättre rustade för överlevnad än män

Under 2018 antogs bara 2.9 procent av de kvinnliga sökande, jämfört med 8.8 procent av de manliga sökanden, enligt uppgifterna till tidningen. 

Japanska kvinnor är i allmänhet högutbildade. Men kombinationen av långa, krävande arbetsdagar och att kvinnan fortfarande har huvudansvar för familjen gör att många kvinnor känner sig tvingade att lämna sina jobb när de skaffar barn. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset