Tänk på att skivan ska vara så tjock att den kan stå upp i pannan när du handlar din côte de boeuf.
Tänk på att skivan ska vara så tjock att den kan stå upp i pannan när du handlar din côte de boeuf.

En av Jonas Crambys absoluta favoritstyckdeltaljer är entrecôte på ben. Så här tillagar han sin côte de boeuf – snabbt och enkelt.

Smoothiebowls och ärtproteinhamburgare i all ära men ibland måste man bara få lyxa till det med en rejäl köttbit. Vid sådana tillfällen är det få styck-detaljer som slår en riktigt bra hängmörad côte de boeuf, eller entrecôte på ben som det också kallas. Den är smakrik, vackert marmorerat och enkel att tillaga. Bara att steka upp, tranchera vid bordet och servera med ett snuskigt dyrt rödvin.

Ingredienser, 4 personer

1 côte de boeuf, ca 1 kg

smör

olja

Tomatsallad:

6 kvisttomater

2 röda lökar

1 1/2 dl olivolja

3 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 kruka basilika

salt och nymald svartpeppar

LÄS MER: Jonas Cramby: Så här gör du cevichetostadas

Gör så här

1. Börja med tomatsalladen. Skiva rödlöken tunt och lägg i en sil. Salta och låt löken ligga där i en timme.

2. Gör i ordning en
vinägrett genom att vispa olja, vinäger och senap tills en emulsion uppstår. Smaka av med salt och peppar och ställ in i kylen.

3. Precis innan det är dags att äta klyftar du tomaterna i ungefär åtta delar, river över lite basilika, ringlar på vinägretten och lägger löken i en hög
i mitten. Smaka av med peppar och kanske lite mer salt.

4. När du handlar din côte de boeuf, tänk på att skivan ska vara så tjock att den ska kunna stå upp
i pannan när du bryner den. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i minst en timme före tillagning. Salta köttet ordentligt och hetta upp en gjutjärnspanna med lite olja och smör. Stek sen köttet tills det fått en vacker, knaprig stekyta precis överallt. In med köttbiten i ugnen tills innertemperaturen är mellan 45 och 50 grader.

5. Ta ut, peppra och låt vila i 5 minuter innan du trancherar köttet i 12 centimeter skivor mot köttfibrerna. Servera med tomatsalladen och kanske hasselbackspotatis samt en hemslagen bea.

LÄS MER: Triumfera med tryffel: Här är tre enkla recept

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset