Bröderna Elias Ymer och Mikael Ymer vid söndagens presskonferens i Kungliga Tennishallen inför Stockholm Open.
Bröderna Elias Ymer och Mikael Ymer vid söndagens presskonferens i Kungliga Tennishallen inför Stockholm Open.

Är svensk tennis framtid framme i nutid?Svaret får vi i årets upplaga av Stockholm Open när bröderna Elias och Mikael Ymer för första gången deltar tillsammans.– Tiden är vår nu, säger Sverigeettan Elias.

Bröderna Elias och Mikael Ymer har varit svensk herrtennis framtidshopp i flera års tid.

I Stockholm Open är duon också de enda svenskarna i singelturneringen, efter att ha fått varsitt wildcard. För första gången deltar de i huvudturneringen samtidigt.

– Vi har varit här sedan vi var 10, 12 år och nu ska vi spela tillsammans här. Nu behöver vi inte sitta uppe i "players lounge" och kolla längre, säger 20-årige Elias som är rankad 155 i världen, bäst i Sverige på herrsidan.

"En lång väg att gå"

Storebrodern missade förra årets Stockholm Open på grund av en axelskada.

I turneringsdebuten 2014 åkte han ut direkt i första omgången. Samma öde drabbade 18-årige lillebrodern Mikael när han debuterade förra året, i stället för skadade Elias.

– Nu har både jag och Mikael fått wildcard här, svensk tennis har inte sett så fantastisk ut på sistone. Självklart har vi en lång väg att gå. Skulle vi kunna komma upp tillsammans så kanske vi skulle kunna starta någonting, säger Elias på söndagens presskonferens inför årets turnering i anrika Kungliga Tennishallen.

Mikael, rankad 547 i världen i singel, ställs mot 44-rankade spanjoren Fernando Verdasco.

– Det skulle vara ett stort steg i min karriär om jag lyckades få med mig den matchen, säger Mikael som haft stora skadeproblem under året.

Elias har en lättare lottning på pappret och ställs mot tyske kvalfinalisten Tobias Kamke, rankad 133.

Dubbelspel först

Men innan bröderna, som i år mest spelat på undertourerna till världstouren ATP, kliver in i singelturneringen på tisdag eller onsdag ska de spela dubbel tillsammans på måndagen.

För första gången någonsin i ATP-sammanhang

– När det blir lite mer prestige så är det jättekul att spela dubbel, speciellt när det blir med "Eli" här. Jag ser verkligen fram emot dubbeln.

De har däremot fått en svår lottning i tredjeseedade paret Jean-Julien Rojer (Nederländerna) och Marcin Matkowski (Polen). Duon som är rankade 11:a respektive 32:a bland världens dubbelspelare. Hundratals placeringar före Ymer-bröderna på dubbelsidan.

– Vi har en tuff, väldigt tuff första omgång. Om vi kan klara den, vem vet vad som kan hända, säger Elias som haft ett struligt år med ett par tränarbyten.

Stockholm Open, borträknat Davis Cup i slutet av oktober, blir storebrodern sista tävlingen för året.

– Jag ska försöka njuta, det är hemmaplan, spela ut. Och sedan tänka på att jag fått ett wild card till det som är min favorittävling. Jag älskar att spela i Stockholm och ska göra det till en bra erfarenhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset