Polisen lockade vittnet Ulf med 50 miljoner för att vittna mot Christer Pettersson, enligt Uppdrag Granskning.
Polisen lockade vittnet Ulf med 50 miljoner för att vittna mot Christer Pettersson, enligt Uppdrag Granskning.

Poliser i Palmeutredningen erbjöd en missbrukare 50 miljoner kronor för att vittna mot Christer Pettersson och få honom dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar Uppdrag granskning.

Uppgifter om att poliser i Palmegruppen lockat vittnen med pengar har funnits länge, men har tidigare avfärdats. Men nu har Uppdrag granskning tagit del av ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf, som pekar på att uppgifterna stämmer.

I rättegången mot Christer Pettersson, hävdade Ulf att en polis lockat honom med en belöning på 50 miljoner kronor för att lämna felaktiga uppgifter för att få Pettersson fälld. Men numera avlidne chefsåklagaren Anders Helin avfärdade då påståendet med att miljonerna aldrig nämndes på inspelningen från förhöret.

LÄS MER: 30 fakta om Palmemordet för dig som är född efter 1986

Men på bandupptagningen framgår det enligt Uppdrag granskning att Ulf egentligen hade rätt. På inspelningen säger polisen som leder förhöret: ”Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sen”. Ulf frågar då om han skulle få belöning och polisen nämner ”50 miljoner kronor” som ”ligger i potten”.

Flera missbrukare har vittnat om att polisen lockat med belöningspengar för att få Christer Pettersson fälld, enligt programmet. Sedan 1987 finns en belöning på 50 miljoner kronor till den som kommer med ett avgörande tips som leder till en fällande dom för Palmes mördare.

Pettersson dömdes 1989 för mordet av Stockholms tingsrätt, men frikändes senare i hovrätten.

Programmet sänds i SVT på onsdagskvällen och är en del i en reportageserie med flera avslöjanden om Palmeutredningen.

LÄS MER: Dag jobbar med Palme-mordet: ”133 personer har erkänt”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset