Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson frågas ut av SVT:s Janne Josefsson.
Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson frågas ut av SVT:s Janne Josefsson.

Tusentals rika svenskar har haft dolda förmögenheter utomlands för att undvika skatt, vissa av dem politiska makthavare. I kvällens ”Uppdrag granskning” avslöjas hur en inflytelserik person kan särbehandlas av Skatteverket.

För några veckor sedan avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” hur flera svenska makthavare undvikit att betala skatt genom att ha dolda tillgångar utomlands. En av dem var Carl Bildts före detta kabinettsekreterare Frank Belfrage.

I veckans avsnitt av ”Uppdrag granskning” framkommer uppgifter om hur han ska ha särbehandlats av Skatteverket. Något som inte alls ska vara ovanligt när det kommer till inflytelserika personer, enligt en anonym tjänsteman på Skatteverket.

►LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Panama-läckan

I över ett år har ”Uppdrag granskning” kartlagt rika svenskars skatteflykt. Under arbetet ska flera personer ha blivit varnade om granskningen. Frågan är av vem?

Frank Belfrage har varit regeringskollega och jobbat nära Skatteverkets två högsta chefer, generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen. Ett dokument från Skatteverket visar att överdirektör Helena Dyrssen har ringt Frank Belfrage i samband med granskningen, dock utan att få svar.

– Jag ville berätta på vilket sätt ni hade fått uppgifter om honom och att det kom från Skatteverket och att det var enligt dom regler vi hade att följa, säger Helena Dyrssen till SVT.

Enligt en anonym tjänsteman på Skatteverket som intervjuas i programmet pågår det ständigt särbehandling av inflytelserika personer.

– Jag har sett det vid ett antal tillfällen, säger tjänstemannen men vill inte avslöja detaljer med hänvisning till den strikta sekretessen.

Generaldirektören Ingemar Hansson har fått ta del av programmet. Han kritiserar överdirektörens samtal till Frank Belfrage.

– Framförallt så tog det mig att det var en medarbetare som påstod att vi särbehandlar personer i skattefrågor och där är vår policy mycket tydlig att vi ska inte särbehandla personer, säger Ingemar Hansson till SVT:s reporter.

SVT: Vad säger du till dem, oavsett om de jobbar här eller till allmänheten i stort, när de sett det här reportaget att det ger ett intryck av en vänskapskorruption?

– Ja, det hade varit bättre att vi inte hade försökt ringa Frank Belfrage, så det var ett misstag från mig och från Helena att vi ringde, säger generaldirektören.

Frank Belfrage har valt att inte kommentera SVT:s uppgifter.

”Uppdrag granskning” sänds på SVT och SVT Play på onsdag klockan 20.00.

LÄS MER: Islands statsminister avgår – efter Panamaskandalen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi