Frida Hansdotter på väg ur banan i det andra åket i slalompremiären i Levi.
Frida Hansdotter på väg ur banan i det andra åket i slalompremiären i Levi.

Det var kallt i finländska Lappland och lika bistert för de svenska damerna i slalompremiären.Frida Hansdotter jagade en pallplats men körde ur – för första gången på 28 starter.– Det är skittrist, säger hon.

Frida Hansdotter, som vann slalomvärldscupen förra året, får börja sitt titelförsvar i en ordentlig uppförsbacke. Svenskan låg tvåa efter första åket i Levi men tog sig bara till inledningen av branten i det andra.

Grenslingen bröt en imponerande svit. Hansdotter hade fram till premiären tagit sig i mål i 27 slalomtävlingar i följd och som sämst slutat tia. Hon hade inte kört ur på tre hela säsonger, sedan i mars 2013.

Samtidigt gjorde den största konkurrenten Mikaela Shiffrin som hon brukar göra när hon inte är skadad och som hon nu gjort nio gånger i rad – vann.

– Det är klart att det är tråkigt att tappa poäng. Om man vill fajtas om cupen måste man vara på pallen i nästan varje race – särskilt när Mikaela är så säker. Nu är jag redan 100 poäng efter. Men säsongen är lång, säger Hansdotter.

Vissa positiva besked fick hon ändå i den tiogradiga kylan.

– Jag får ta med mig mitt första åk. Jag har haft det lite kämpigt att få upp tempot på träning men visar att jag ändå är med. Och jag vet att jag kan mycket mer, säger Hansdotter.

"Närmat oss"

Hon tyckte inte heller att den 21-åriga amerikanskans segermarginal – Shiffrin var 67 hundradelar före schweiziskan Wendy Holdener och hade ytterligare åtta ned till slovakiskan Petra Vlhova – var skrämmande stor.

Amerikanskan tappade fem hundradelar till Holdener i det andra åket.

– Hon är en talang utöver det vanliga men brukar ju vinna med mer. Nu var det inte en sekund per åk i alla fall. Om man ska dra någon växel av första tävlingen är det kanske att vi andra har närmat oss lite. Mikaela har kanske en växel till men det har vi andra också, säger Hansdotter.

Hansdotter har sagt att hon vill tänja på gränserna i år och satsa mer i varje enskild tävling men hon tror inte att det var det som gjorde att premiären tog slut i förtid.

– Nej, det här var nog mer oflyt, säger hon.

För tjusigt

Innan Hansdotter grenslade hade Emelie Wikström gjort en grov miss i första åket och Anna Swenn-Larsson åkt ur i det andra. Maria Pietilä Holmner var den enda svenskan som slutförde tävlingen.

Hon blev elva, 2,41 sekunder efter Shiffrin, och tyckte att hon åkte för snyggt.

– Jag måste lämna tekniktänket. Det får inte vara så tjusigt. Det är för stora distanser. Elva är bra men jag vill så mycket mer, säger hon.

Pietilä Holmner hade gärna sett en framgång för Hansdotter.

– Om någon i laget åker bra höjer sig allihop. Det blir ett bevis på att det vi gör är rätt. Det är skittrist att hon åker ur men det syns att hon vill mycket och det är positivt, säger 30-åringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset