Nu blir det inga fler tårar. Två elever från Häljarp utanför Landskrona har uppfunnit ett nytt köksverktyg som gör lökhackning till en gladare syssla.

Kinga Lezanska Sjölin

Nellie Larsson och Hanna Aulin, 13, har uppfunnit köksverktyget LUT (Lök Utan Tårar). ”Vi funderar på att ta patent på idén”, säger Nellie.

På måndag deltar eleverna i den nationella uppfinnartävlingen Finn upp och tar då emot pris för sin idé.

– Det är kul att komma på saker som folk vill använda och har nytta av. Vi tänkte att lösningen på lökproblemet skulle finnas i köket, säger Hanna Aulin, 13. 

En plastbox med en skåra i, fylld med skumgummi som man blöter med matolja är den nya uppfinningen som tar plats på köksbänken.

– Man tar kniven och skär i skåran så att den får ett jämnt lager av olja tack vare skumgummit, förklarar Nellie Larsson, 13.  

Innan de kom fram till lösningen testade de att koka både löken och kniven eftersom de läst att värme skulle stoppa reaktionen. Men till sist kom de fram till att lite matolja på kniven fungerar bäst. Inspiration till uppfinningen fick skaparna från sina mammor, som ofta får problem när de hackar lök. 

– Min mamma klagar alltid mycket när hon hackar lök och då tänkte vi att det här måste vi fixa. Men vi vet inte exakt varför oljan gör att man inte gråter. Det är någon kemisk reaktion där lökens celler täpps igen, säger Hanna Aulin.


Scanpix
Uppfinning får dig att sluta gråta
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Gråta