Under fredagen meddelade Annie Lööf att Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Under fredagen meddelade Annie Lööf att Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Ett förslag till en uppgörelse mellan S, C, L och MP står nu klar. "Våra partier har skilda ideologiska utgångspunkter men förenas i försvaret av den liberala demokratins grunder", skriver partierna i dokumentet. Här är 8 viktiga punkter från uppgörelsen.

1. Löfven blir statsminister

Liksom föregående mandatperiod kommer Socialdemokraterna att fortsätta regera med Miljöpartiet och Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under de kommande fyra åren. Inte heller Sverigedemokraterna kommer att få något inflytande, sa Annie Lööf under presskonferensen på fredagen.

2. Flygskatten återinförs

När Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i december slopades den omdebatterade flygskatten. Men enligt den nya överenskommelsen får Miljöpartiet sin vilja igenom och flygskatten återinförs.

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

3. Familjeåterförening återinförs

Den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd förlängs i två år. Samtidigt ges alternativt skyddsbehövande – exempelvis personer som riskerar tortyr, dödsstraff eller förnedrande behandling – samma rätt till familjeåterförening som flyktingar. Frågan har varit en av Miljöpartiets viktigaste.

4. Utredning om att förstatliga skolan

Liberalerna har fått igenom en utredning som kan skapa förutsättningar för statligt huvudmannaskap för skolan.

5. Arbetsrätten reformeras

Första förhandlingsrundan mellan S, C, L och MP i december slutade i ett nej från Centerpartiet med förklaringen att Socialdemokraterna inte gett tillräckligt mycket i flera av partiets viktigaste frågor, som exempelvis arbetsrätten. Enligt den nya överenskommelsen ska arbetsrätten ”ge företagen flexibilitet” och ”skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar”. Lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska lägga förslag som – särskilt för mindre företag – bland annat innebär lägre kostnader vid uppsägningar.

LÄS MER: Utkastet: S och MP bildar regering – V får inget inflytande

6. Reformer i hyresregleringen

Centerpartiet har drivit igenom förslaget om att fri hyressättning vid nybyggnation ska införas. Enligt överenskommelsen ska lägenheternas kvalitet och läge få ett större genomslag i hyressättningen. Samtidigt ska straffen för försäljning av svartkontrakt höjas, och köpen kriminaliseras.

7. Värnskatten slopas

Från och med nästa årsskifte försvinner värnskatten, något som har varit en av Liberalernas viktigaste frågor.

8. Flyttskatten försvinner

L och C har fått igenom att flyttskatten slopas genom att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet avskaffas. Begreppet flyttskatt syftar ofta enbart på den största skattekostnaden som uppstår i samband med flytt, nämligen reavinstskatten, även kallad kapitalvinstskatt – alltså den skatt som alla som säljer sin bostad med vinst måste betala.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset