Sara Mustonen och Emma Johansson under ett träningspass i Lissabon inför OS.
Sara Mustonen och Emma Johansson under ett träningspass i Lissabon inför OS.

Rutinerade cyklisten Sara Mustonen vet sin roll. Att vara först i trestegsraketen som ska bära Emma Johansson till ett hägrande OS-guld.– Det enda Emma saknar är ett stort mästerskapsguld, säger Mustonen.

35-åriga Sara Mustonen, bördig från Höganäs, var med redan i Peking-OS 2008. Då kom hon 56:a efter ett uppoffrande jobb som hjälpryttare åt Emma Johansson, som tog silver.

Den här gången är det Emilia Fahlin som ska hjälpa Mustonen att hjälpa Johansson.

– Vi är taggade för uppgiften, jag har förtroende för Emma och hoppas att det kan leda någon vart, säger Mustonen.

Uppgiften:

– Att se till att Emma får en bra resa. Att se till att ingen kommer iväg utan henne om det blir utbrytningar, att vi får det händelseförlopp vi vill ha. Emma vill gärna ha en hård tävling, men självklart får ingen gå iväg så hon måste jaga på slutet.

Lång backe

Och eftersom Emilia Fahlin höjt sig rejält, går bra uppför och gjorde ett starkt genrep i tyska etapploppet Thüringen runt förra veckan, så är rollerna klara:

– Mitt ansvar kommer att ligga relativt tidigt i loppet. Jag är den som kommer att köra slut på mig först av oss.

– Och OS-banan är inte min styrka. Det är en åtta kilometer lång backe på slutet. Där kommer de stora göra upp om det. Förhoppningsvis kommer Emma komma relativt fräsch fram till den sista stigningen.

Martin Vestby, Emma Johansson tränare och man, om upplägget att Fahlin ska ta över hjälprollen efter Mustonen:

– Med den här backen i OS är det viktigt att ha bra hjälp. Emilia är väldigt stark och kan bli en viktig samarbetspartner ett stycke in i klättringen, säger hon.

"Lite allt-i-allo"

Sara Mustonen är inne i sin tredje proffssäsong i nederländska Liv-Plantur.

– Där har jag roll som kapten, hjälpryttare och ibland spurtare. Lite allt-i-allo. Jag ser en fortsättning efter OS, hur länge vet jag inte. Visst, OS är väldigt speciellt, men när man dessutom vet att det är en bana som inte passar en så ligger inte mitt allt fokus på OS som för Emma.

Mustonens karriär är också speciell. Steget från elitboxare (två SM-silver) gick till så här:

– Jag hade en armbågsskada så började jag jobba som cykelbud i Stockholm för att hålla mig i form. Jag blev uppmärksammad och killarna tycket jag skulle köpa mig en landsvägshoj och sedan gick det väldigt fort.

Bröt efter fall

Hon behövde rehabilitering när hon kom till det svenska förlägret i Rio Maior i Portugal. Ett fall i förra söndagens etapp i Thüringen tvingade henne att bryta. Ett blått plastskydd runt höger pekfinger är det mest synliga resultatet tio dagar senare.

– Två leder i fingret är det brott i, men det värsta var att jag landade på huvudet, fick en hjärnskakning och landade på näsan och hakan. Jag har lite ryggsmärtor, men det är på bättringsvägen, säger Sara Mustonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset