Många E-cigaretter innehåller lika mycket nikotin som i vanliga cigaretter.
Många E-cigaretter innehåller lika mycket nikotin som i vanliga cigaretter.

E-cigaretter marknadsförs som mer hälsosamma än cigaretter. Men enligt Joep Perk, seniorprofessor i hälsovetenskap, är E-cigaretten ett dåligt alternativ. ”Det är ett val mellan pest eller kolera”.

På flera hemsidor som säljer E-cigaretter står det att rökare slipper de skadliga ämnena som finns i vanliga cigaretter genom att röka E-cigaretter istället. I vissa fall likställs E-cigaretten med nikotinplåster och nikotintuggummin. Men enligt en ny studie kan E-cigaretterna vara farligare än vad man innan har trott.

Den amerikanska studien av the Centers for Disease Control (CDC) varnar för att E-cigaretter innehåller skadliga kemikalier och metaller som på grund av bristande kontroller kan orsaka skada, skriver NBC News.

LÄS MER: Så farlig är rökningen – för den som står bredvid

Dessutom innehåller många E-cigaretter lika mycket nikotin som vanliga cigaretter, vilket Joep Perk som är seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linneuniversitetet, lyfter fram som ett stort problem.

– Man ger kroppen en kraftig centralstimulerande substans och utsätter sig själv för kronisk stress. Det får konsekvenser för immunförsvaret och ger risk för att man utvecklar högt blodtryck, sockersjuka och att immunförsvaret inte orkar försvara kroppen på ett adekvat sätt.

LÄS MER: Har du slutat snusa eller röka? Så lindrar du abstinensen

Studien av CDC förklarar också att ämnena som används för att smaksätta E-cigaretter, med till exempel olika fruktsmaker, kan vara skadliga för lungorna, trots att de inte gör skada när de äts i andra livsmedel.

Joep Perk anser att det är en mycket möjlig hälsorisk, men att forskare inte hunnit granska risken tillräckligt än.

– Vetenskapen hinner inte granska allt detta så man lämnar det till tillverkare att kontrollera att ämnena inte är skadliga, men tillverkarna har förstås ett egenintresse som kan påverka kontrollerna, förklarar Joep Perk.

Så fungerar e-cigarretter.

De smaksatta E-cigaretterna ökar också risken för att fler ungdomar lockas till att börja röka och utvecklar ett nikotinberoende som kan leda till att de sedan börjar med vanliga cigaretter.

LÄS MER: Regeringen vill införa nya regleringar för e-cigaretter – det här är vad de innebär

Men trots riskerna menar Joep Perk att E-cigaretter inte är värre än vanliga cigaretter, även om de är ett mycket dåligt alternativ.

– Om man jämför är det klart att risken för hjärt- och kärlsjukdomar är något mindre med E-cigaretter än med vanliga cigaretter. Men det är ett val mellan pest och kolera. Jag tycker inte att man ska försöka få stora mängder av människor att bli beroende av ett centralt nervgift, säger Joep Perk.

Hälsorisker kopplade till E-cigaretter

  • E-cigaretter som innehåller nikotin utsätter kroppen för konisk stress och kan leda till högt blodtryck, sockersjuka och försämrat immunförsvar
  • E-cigaretter kan innehålla skadliga kemikalier och metaller som inte kontrolleras tillräckligt i dagsläget
  • Smakämnen som tillsätts i E-cigaretter kan vara farliga för lungorna
  • Smaksatta E-cigaretter kan leda till att fler ungdomar blir beroende av nikotin och sedan börjar med vanliga cigaretter

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset