Ledamöterna i Svenska Akademien kan komma att ha en förtroendeomröstning om ständiga sekreteraren Sara Danius.
Ledamöterna i Svenska Akademien kan komma att ha en förtroendeomröstning om ständiga sekreteraren Sara Danius.

Ledamöterna i Svenska Akademien kan komma att ha en förtroendeomröstning om ständiga sekreteraren Sara Danius under dagen, rapporterar SVT.

En av Svenska Akademiens ledamöter, Sture Allén, uppger för SVT att en förtroendeomröstning om Akademiens ständige sekreterare Sara Danius kan komma att hållas under torsdagen. Uttalandet från Sture Allén gjordes i samband med utdelningen av Nordiska priset under onsdagskvällen.

Det är oklart exakt vad en förtroendeomröstning om Sara Danius skulle innebära. Den ständiga sekreteraren har enligt nuvarande regelverk möjlighet att överge rollen som sekreterare, men fortsätter då att vara ledamot i Akademin. Om en ledamot lämnar sitt uppdrag ersätts denne inte, utan stolen står tom fram tills att denne dör.

LÄS MER: Efter avhoppen från Akademien: Flera stolar står tomma

De senaste veckornas massavhopp, där ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark meddelat att de lämnar sina uppdrag, har emellertid skapat en diskussion om att ändra i stadgarna för att möjliggöra frivilliga avhopp.

”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, sade Kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande tidigare i veckan.

LÄS MER: Kungen: Överväger att ändra i Akademiens stadgar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset