Bild från Ghouta i lördags när regeringsstyrkor stormade staden Douma.
Bild från Ghouta i lördags när regeringsstyrkor stormade staden Douma.

Minst 70 personer har dödats i en misstänkt attack med kemiska vapen i syriska Ghouta, rapporterar flera aktivistorganisationer och rebellgrupper. Barn och vuxna som sökt skydd under attacken ska ha hittats livlösa med vitt skum runt munnen.

Den misstänkta kemvapen attacken i staden Douma i östra Ghouta, strax utanför huvudstaden Damaskus, ska ha skett under lördagen. Enligt en rebellgrupper ska regeringsstyrkor ha riktat attacken mot ett sjukhus i området.

Flera organisationer uppger att minst 70 personer ska ha dödats i attacken. Friviligkåren Vita hjälmarna har också publicerat bilder på livlösa personer med vitt skum runt munnen.

LÄS MER: Syrienexperten: ”Så kan vi förstå bombningarna av Ghouta”

– Sjuttio människor kvävdes till döds och hundratals kvävs fortfarande, säger Vita hjälmarnas chef Raed al-Saleh till Al Jazeera.

Enligt honom är det främst barn och kvinnor som dödats i vad organisationen misstänker var en attack med klorgas samt en starkare gas.

Men syrisk statskontrollerad media tillbakavisar uppgifterna. De menar istället att rebellgrupperna sprider falska uppgifter eftersom att de håller på att besegras.

Den syriska regimen har tidigare använt kemvapen i kriget flera gånger.

I ett skriftligt uttalande lägger det amerikanska utrikesdepartementet skulden på Ryssland och uppmanar landet till att omedelbart sluta stödja den syriska regimen.

– Med sitt orubbliga stöd till regimen är det Ryssland som i slutändan bär ansvar för de här brutala attackerna mot ett oräkneligt antal syrier, säger talespersonen Heather Nauert.

LÄS MER: Legosoldaterna utkämpar Rysslands hemliga markkrig i Syrien

Kemiska vapen i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i över sju år. Sedan starten 2011 ska regimen ha använt kemiska vapen i över 200 attacker, enligt aktivistgruppen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR).

Den syriska regimen har hela tiden nekat till anklagelserna trots rapporter från både Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och FN.

Även terrorgruppen IS ska ha använt kemiska vapen i Syrien.

Källa: Al Jazeera

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Syrien