En man sköts på fredagskvällen till döds vid Frölunda torg i Göteborg. Mannen satt i en bil när han sköts. Han avled på platsen. Skytten sågs fly från platsen i bil.
En man sköts på fredagskvällen till döds vid Frölunda torg i Göteborg. Mannen satt i en bil när han sköts. Han avled på platsen. Skytten sågs fly från platsen i bil.

Jakten på den eller de som med flera skott sköt ihjäl en man i en bil på en parkeringsplats vid Frölunda torg går vidare med hjälp av dörrknackning, tips och övervakningsfilmer. Ingen har hittills gripits.

Polisen har fått in tips om vem mannen är som sköts till döds med flera skott i natt kan vara, men enligt polisen är han ännu inte säkert identifierad.

Enligt Aftonbladet är mannen en av Göteborgs mest kända gängledare. Flera oberoende källor säger till Göteborgs-Posten att det rör sig om en man i 35-årsåldern som har kopplingar till den så kallade Vårvädersligan i Södra Biskopsgården, en gruppering som sedan länge ligger i våldsam konflikt med ett kriminellt gäng i Norra Biskopsgården. Enligt tidningen ska han också ha haft en central roll i ytterligare en konflikt mellan kriminella nätverk i västra Göteborg.

– Vi har inte identifierat honom. Vi har en arbetshypotes men vi måste ha bekräftat att det är rätt person, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Krav på identifiering

Han säger att en säker identifiering kräver att man antingen har en legitimation med bild som man kan jämföra med och att man gärna vill att en nära anhörig säger att det är den här personen. Om inte det går att genomföra fastställs i slutänden identiteten genom en medicinsk undersökning.

TT: Är offrets kropp i det här fallet i ett tillstånd som gör att det inte är möjligt med en visuell identifiering?

– Den frågan väljer jag att inte svara på, säger Tommy Nyman.

Oklar koppling

Och eftersom identiteten inte är säkert fastställd kan polisen inte heller säga om nattens mord har koppling till annan brottslighet i området.

– Det kan vi inte ha någon uppfattning om ännu eftersom vi inte vet vem offret är. Just nu är det underordnat för vårt arbete men senare kommer man naturligtvis att jämföra och se om det finns kopplingar till annan kriminalitet, säger Tommy Nyman.

Går igenom tips

Larmet om skottlossningen kom in kvart över nio på fredagskvällen. När polisen kom fram till parkeringen hittades den livlöse mannen, som skjutits med flera skott, i en bil. Händelsen rubriceras som mord.

Under natten pågick en stor polisinsats och ett område runt brottsplatsen var avspärrat för teknisk undersökning. Men tidigt på morgonen meddelade polisen att de jobbat klart på brottsplatsen. Under dagen har de knackat dörr i området och bearbetat tips från allmänheten.

– Vi går också igenom om något kan ha fångats på övervakningskameror på platsen. Det är en knytpunkt för busstrafik och i bussarna finns kameror som kan ha fångat något, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Ständig konflikt

Torbjörn Frykby, är docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och har bland annat har studerat gängen i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg. Han säger att om nattens skjutning skulle visa sig vara gängrelaterad så kan den leda till en upptrappning av våldet mellan gängen - eller inte.

– Generellt kan man säga att den här världen är i ständig konflikt. En sådan här handling blir inte sällan en provokation som uppfattas kräva någon form av respons och kan leda till en upptrappning.

Våldsspiralen kan också brytas, exempelvis om polisen kan ta den skyldige och fått bort personen från gatorna eller om en gruppering blivit så försvagad att man ser att man inte har en chans att hämnas.

– Men en våldshandling leder lätt till en annan våldshandling, säger Torbjörn Frykby.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset