Utrikesminister Margot Wallström mötte Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i helgen.
Utrikesminister Margot Wallström mötte Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i helgen.

Vid mötet i Stockholm har Sverige förhandlat med Nordkorea för att få loss tre amerikanska medborgare som sitter fängslade i landet. Det uppger källor med insyn för CNN. Fångarna sägs spela stor roll för USA inför de kommande mötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

Under helgens samtal mellan den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong Ho och Sveriges Margot Wallström har Sverige varit ”kraftigt engagerat” i frågan om de fängslade amerikanerna, rapporterar CNN.

De fängslade amerikanska medborgarna Kim Hak-song, Kim Sang-duk och Kim Dong Chul anklagas av Nordkorea för ”fientliga handlingar” och spioneri. Och deras framtida öde är viktigt för USA:s position i det stundande mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, uppger källor med insyn i förhandlingarna.

LÄS MER: Stefan Löfven i möte med Nordkoreas minister: ”Går inte in på detaljer”

– All utveckling i frågan kring de tre fångarna skulle betyda enormt mycket för USA, säger en källa till CNN.

Enligt källan ställde Sverige inte några ultimatum, utan förde snarare frågan på tal som ”något som skulle föra saker i rätt riktning”.

Sverige ska även tidigare ha lyft frågan, bland annat vid Nordkoreas vice utrikesminister Han Song Ryols Sverigebesök i januari.

Exakt vad som sagts under förhandlingarna är inte officiellt, men enligt Wallström har tidigare uppgett att säkerhetsläget på Koreahalvön och Sveriges roll som konsulär skyddsmakt har stått på dagordningen.

LÄS MER: Forskare reder ut myterna om Nordkorea

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset