Planer om attacken diskuterades på ett forum där IS-anhängare kommunicerar.
Planer om attacken diskuterades på ett forum där IS-anhängare kommunicerar.

Enligt uppgifter till Ekot ska attentatsplaner mot Stockholm varit kända hos specialpoliser i ett annat EU-land.

Hotet mot Drottninggatan i Stockholm i april 2017 ska ha diskuterats av specialpoliser i ett annat EU-land bara dagar innan attacken, rapporterar Ekot.

– Vi visste att det fanns ett hot, men var inte 100 procent säkra. Vi visste att en cell eller attentatsman kunde attackera, säger en specialpolis från gruppen i det EU-land där hotet diskuterades, till Ekot.

LÄS MER: Ett år efter terrorn: De dog i lastbilsattacken på Drottninggatan

Enligt uppgifterna ska informationen om ett möjligt attentat kommit från ett forum där IS-anhängare kommunicerade. Planer om att attackera Stockholm diskuterades i forumet, men polisen berättar för Ekot att namnen på personen som hade tänkt gå till attack hela tiden ändrades.

LÄS MER: Anders, 83, skapade lejonen på Drottninggatan: ”Hoppas de räddade några liv”

Varför informationen inte nådde säkerhetspolisen i Sverige vet han inte. Fredrik Hallström, biträdande chef för enheten för ideologiskt motiverade aktörer, bekräftar att man inte känner till uppgifterna.

– Just den här konkreta informationen som du talar om och ger information om den känner jag inte igen som en sådan som går att härleda till just attentatet på Drottninggatan. Det var ingen information som jag känner igen att vi hade vare sig innan eller efter attentatet, säger Fredrik Hallström till Ekot.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset