Nya anklagelser far i luften mellan SD och ungdomsförbundet – nu uppges partiet kasta ut William Hahne. Enligt Aftonbladet riskerar nu även SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand att sparkas ut ur partiet.

Nora Lorek/TT

William Hahne, vice ordförande i SDU.

William Hahne, vice ordförande för SDU och nyvald ordförande för partiets Stockholmsdistrikt, uppges bli utkastad ur partiet, enligt Aftonbladet, som hänvisar till SD-källor. Med honom påstås också en grupp av hans förtrogna löpa risk för uteslutning.

Det pågår sedan länge ett bråk mellan Hahne och moderpartiet, som mer eller mindre utspelat sig framför öppen ridå.

Konflikterna har i huvudsak grundat sig i värderingar och i vilken riktning partiet vill gå. Där har Hahne och SDU-ledningen drivit en hårdare nationalistisk linje än moderpartiet, som fortsatt profilerat sig som socialkonservativt.

Sverigedemokraternas presskontakt Henrik Vinge bekräftar att det sedan tidigare finns ett personärende mot Hahne, som påstås handla om att William Hahne på ett felaktigt sätt hanterat medlemsregistret.
Uppgifter som Hahne dementerat i flera intervjuer.

– Det finns också ett antal omständigheter som grundar sig i omständigheter utöver det, säger Vinge till Metro.

Vilka omständigheter då?


– Det är konfidentiellt.

Vinge duckar för uppgiften om att Hahne ska uteslutas, och säger i stället att det är en fråga för partistyrelsen, samtidigt som man väntar på att Hahne ska yttra sig över anklagelserna som de lägger honom till last.

Metro har sökt William Hahne utan resultat, men när TT når Hahne rasar han ut mot partiledningen som han anklagar för att ha "ett sjukligt kontrollbehov av hela den Sverigedemokratiska rörelsen".

– När jag lyckades besegra deras kandidat i Stockholmsdistriktet blev de paranoida och tror att deras egna maktpositioner är hotade.

– Det är som är nytt är att partiledningen förbereder massuteslutningar av 20—30 personer i min närhet. Många har hört av sig till mig om att det fått brev hem om att ett personärende har öppnats. Alla beslut om uteslutningar kommer att tas den 27 april, säger Hahne som inte vet något säkert om sin politiska framtid.

Enligt Aftonbladet riskerar nu även SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand att sparkas ut ur partiet. 

Personärenden ska öppnas mot drygt ett 20-tal sverigedemokrater, bland dem Kasselstrand. Det beslutades på ett möte med partiets medlemsutskott förra veckan.

Kasselstrands ärende handlar, enligt tidningens källor, om att det finns ”tydliga incidier” på att han försöker ta över partiet och föra in det i en mer nationalistisk riktning än den rådande.

Bland dem som riskerar uteslutningar är flera nära förtrogna med SDU-ledningen. Flera misstänks ha kopplingar till den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

– Flera av dem har uttryckt sig direkt antisemitiskt och är egentligen inte sverigedemokrater, säger en källa till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset