Metro guidar dig till fem episka floder där du kan resa genom några av världens vackraste landskap. TEXT: Emma E Forrest/Metro World News

1. Kerala, Indien.

Delstaten Kerala i sydvästra Indien är känd för sitt nätverk av kanaler och floder som flyter genom ett grönskande kustlandskap. Känn lugnet infinna sig när du sakta flyter förbi
vattenliljor i en kettuvallam,
en traditionell husbåt med
halmtak från Kerala.

Ditt livs resa: Gör en fyradygnsresa i en privat husbåt genom kanalerna i Alleppey, även kallat ”Österns Venedig”, stanna till i den vackra byn Kumarakom. Hitta mer information på enchanting-india.com 

2. Mississippifloden, USA.

När Priscilla Presley krossade en flaska skumpa mot sidan på American Queen i april i år var det första gången en hjulångare kryssade i väg på Mississippifloden sedan orkanen Katrina spred förödelse 2005. Nu kryssar turister på floden igen. 

Ditt livs resa:  Hjulångaren American Queen har 222 rum och är dekorerad i viktoriansk stil. De ordnar gammeldags afternoon tea i bästa Södernstil och allt är utformat för att föra tillbaka passagerarna till en tid med annan stil och hövlighet. Resor går från Memphis till New Orleans.

3. Afrika.

Den spektakulära 2 700 kilometer långa Zambezifloden ringlar sig genom inte mindre än sex centralafrikanska länder innan den når Indiska oceanen. Ett antal vilda forsar, den enorma Karibadammen och de storslagna Victoriafallen är några av hindren på flodresan.

Ditt livs resa: Kryssaren Zambezi Queen erbjuder lyx i 14 sviter, var och en med egen balkong. Kryssningen går längs Chobe-delen av Zambezi, som går mellan Botswanas nationalpark Chobe och Namibias Caprivi Strip. 

4. Nilen, Egypten.

Den här sommaren öppnades Egyptens berömda flod för kryssningar längs hela dess sträckning – för första gången på 15 år. Vid den ena ändan finns pyramiderna och sfinxen i Kairo och vid den andra statyerna i templet Abu Simbel, som byggdes 1 244 år före Kristus.

Ditt livs resa: Sanctuary Sun Boat III är en lyxig, palatslik båt med endast 16 hytter. Lyxig glamor väntar gästerna som kan vila ut efter guidning av en egyptolog i världsklass. Läs mer på sanctuaryretreats.com.

5. Amazonas, Peru, Brasilien.

Världens största flod sträcker sig genom tät regnskog tvärs över den latinamerikanska kontinenten. Packa en hängmatta och sov som lokalbefolkningen på passagerarfärjans toppdäck från Manaus, eller boka en privat tur för att få kryssa i större lyx. 

Ditt livs resa: Den nyligen sjösatta femstjärniga M/V Aria erbjuder ett sofistikerat sätt att utforska de mest svårtillgängliga delarna av den peruanska delen av Amazonas. De 16 luftkonditionerade sviterna har panoramafönster från golv till tak. Läs mer på aquaexpeditions.com

En fyradygnsresa tar dig bland annat till ”Österns Venedig” i Indien.
Känn lugnet när du flyter genom delstaten Kerala i Indien.
Hjulångaren American Queen för dig tillbaka till en annan tid.
Du har chansen att se Afrikas fem stora däggdjur under din resa.
Lyxresa på Nilen med pool på taket.
Upplev rosa floddelfiner, anakondor och gigantiska vattenliljor i Amazonas.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset