Metros krogrecensent har ätit på Bord 13

Bord 13

Priser: Mindre rätter 75-120 kr. Varma rätter 125-220 kr. Dessert 90-140 kr. Liten meny 495 kr. Stor meny 645 kr. Öppettider: Tis-Tors 17.30-00 Fre-Lör 17.30-01. Köket stänger 22 Adress: Engelbrektsgatan 13, Malmö Betyg: 5/5 Vegetariskt utbud: Ja. Undvik: Inget Missa inte: Att bevandra dig djupare i de naturliga vinernas värld. Här finns proffs som hjälper dig.

Godmorgon Skåningar! Denna recension är en panegyrik till en krog med olycksnummer i titel. Vi tittar in en tisdag i slutet av september. Trist är det att se en nästintill tom lokal. Vi borde ALLA bli bättre på att gå ut och äta mitt i veckan. Varför centrera allt till helg? Jag uppmanar till vardagsnjutning och går raskt tillbaka till recension.

Lokalen är stor och luftig, strikt inredd i nordisk anda med öppet kök. Vi möts av skön avslappnad varm service av vår servitör. Likaså är vår kunnige och behagliga sommelier som uppvisar mycket god vetskap i de naturliga vinernas värld från en stor samling viner, synligt placerade innanför entrén. Allt går dessutom att få på glas. Det uppskattas. Vi startar med grillade ostron och rödbeta med torkad sill. Ostronen kommer vackert på mark av ostronskal. Tillbehören dill, korianderbär och mussel (litet sjödjur som liknar musslan). Havssmak med twist.

Rödbetan med torkad sill, hasselnötter, grillad juice, dragon och fläder torde vara bland de bättre förrätter jag ätit ute på mycket länge. Betorna är perfekt tillagade i konsistens och sältan från sillens krispiga skinn och dragonens milda säregna smak blir ett skönt gifte. Vi dricker georgiskt vitt naturvin till. Sedan kommer torsk. På bädd av sjögräsemulsion, ostron och toppad med potatischips och syltade fläderbär är detta en delikat mellanakt. Torsken, som fått torka i kyl under ett par dag, är tillredd perfekt och fläderbärens sötma balanserar ostronets och torskens sälta väl. Vildand och Kycklinghjärta ställs ner. Vildanden är perfekt rosa i sitt kött och smakar vilt.

Tillsammans med fermenterade plommon och den bakade blodkrämen är denna anrättning ljuvligt god. Kycklinghjärtat med kantareller i grisbuljong är mustig och hösten gör sig påmind. Det röda vinet från franska vinmakaren Paul Gillet i Loire passar utmärkt och jag funderar starkt på att smuggla med mig en flaska hem. Mitt sällskap väljer alkoholfritt och får en hemmagjord pärondryck där päronen får tala sitt eget språk. Tummen upp för bra alternativa alkoholfria drycker.

Vi avrundar med blåbär, getgrädde och olivolja. Ett lagom sött avslut där blåbären regerar. Jag kan själv inte minnas när jag åt en sådan god dessert senast. Pricken över i:et i en mycket njutbar middag. Kära läsare. Söker ni efter förstklassig kvalité i råvara, dryck och service är Bord 13 stället att besöka. Malmö kan skryta med en krog i absolut toppklass till humant pris. Låt er inte luras av den något stela inredningen eller förmodad vidskeplighet knutet till restaurangens namn. Ni glömmer det snabbt när ni tagit er första tugga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset