Under natten har det varit oroligheter i Husby. Bilar har satts i brand och ungdomar har kastat sten mot polisen. Ett bostadshus fick evakueras efter en brand i ett garage.

Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Scanpix
Stökigt i Husby i natt

Enligt polisen så började oroligheterna i Husby i västra Stockholm vid 22.00-tiden på söndagen.

Larm kom in om flera bilbränder.

– När patrullen åkte ut till platsen så möttes de tyvärr av stenkastning. Sedan eskalerade det och våldsamheterna fortsatte. Det har varit omfattande skadegörelse och en del bränder, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Ett 40 tal-poliser var på plats vid oroligheterna, som ska ha inträffat vid Husby centrum.

Oroligheterna fortsatte sedan under kvällen och söndagsnatten.

Vid 02-tiden kom larmet in om en brand på garage på Nordkapsvägen och en fastighet i närheten fick evakueras.

– När rökutvecklingen var som värst fick vi evakuera fastigheten, säger Göran Norman, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar. 

Ett 50-tal hyresgäster fick evakuera fastigheten, men branden ska snabbt ha varit under kontroll och de boende kunde återvända hem igen. 

Ett tiotal bilar, samt lastbilar, ska ha satts i brand. En brand ska även ha inträffat vid Husbygårdsskolan.

– Det var av mindre omfattning och vi kunde snabbt få den under kontroll. Vi har haft bilar från sex olika stationer på plats sammanlagt under natten, säger Göran Norman, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar. 

Polisen uppger att oroligheterna på måndagsmorgonen var under kontroll.

Tre poliser ska ha skadats lindrigt av stenkastningen.

Ingen person uppges vara gripen.

– Vi kommer att gå igenom det videomaterial som finns från händelsen och hoppas kunna göra gripanden under dagen, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Det är i nuläget oklart hur omfattande skadegörelsen i Husby är, enligt polisen. 

Adam Malek som bor i Husby centrum står och ser på en utbrunnen postbil.

– Jag tittade ut från balkongen i går kväll när jag hörde att det var oväsen utanför. Jag trodde att folk firade hockeyguldet. Men det var flera ungdomar som var maskerade som var ute och förstörde, säger han.

Jonas Katzay står bredvid:

– Jag såg att det kom tjock rök och man kände lukten. Sedan såg jag att det brann på flera platser. Det kändes som om det var på film.

– Sedan kom poliserna och flera hade hundar med. Jonas Katzay tror inte att oroligheterna är över än.

– I morgon kommer något annat att hända. Det blir bara värre och värre här.

Särskilda dialogpoliser jobbar nu med redan upparbetade kontakter i området.

– Exakt vilka organisationer vi jobbar med kan jag inte svara på, men dialogpoliserna har ett bra kontaktnät i olika religiösa föreningar och även etablerade kontaktvägar till höger- och vänsterrörelser, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman. TT: Fanns dialogpoliserna där under natten?

– Nej, de jobbar vanlig dagtid om de inte fått en särskild kommendering.

TT: Vad säger du om att vissa uppfattar det som väldigt provocerande att polisen kommer i full mundering med hjälmar och batonger?

– Ett svar på den frågan är att om man inte kastar sten på oss när vi kommer så kan vi självklart komma i vanlig skjorta. Men det finns ju även ett arbetsmiljötänk. Ingen arbetsgivare kan acceptera att arbetstagare blir skadade om man kan undvika det, säger Byström.

Organisationen Megafonen kritiserar på sin hemsida polisen, som de menar utan anledning gick till attack mot flera boende i området. 

Bakgrunden till nattens oroligheter ska vara sammankopplade med den tidigare skjutningen av en 69-årig man i Husby, som avled efter att polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet i måndags.  

I onsdags var det en manifestation i området i protest mot skjutningen. 

I dag klockan 10 håller Megafonen en presskonferens angående nattens oroligheter. 

Polisen har inlett en förundersökning angående våldsamt upplopp. 

Det här är Husby:

Husby och de omgivande stadsdelarna Akalla, Kista, Tensta och Rinkeby i norra Västerort projekterades vid mitten av 1960-talet då Järvafältet blev tillgängligt för bostadsbebyggelse. Inflyttningen inleddes 1973–1974. Invånarantalet är i dag 12 203 som bor i 4 896 bostäder, uteslutande flerfamiljshus. 85 procent av Tenstaborna har utländsk bakgrund. Av stadsdelens niondeklassare var 81,2 procent behöriga till gymnasieskolan våren 2012. Den öppna arbetslösheten är 8,8 procent. 53,6 procent av dem mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar, medelinkomsten är 194 700 kronor. I kommunalvalet 2010 fick Alliansen 17 procent av Husbys röster mot 83 procent för de rödgröna. Källa: Stadens infosajt stockholm.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset