Universitetsstudenter protesterade i Venezuela under fredagen.
Universitetsstudenter protesterade i Venezuela under fredagen.

Oppositionen i Venezuela uppmanar till nationella demonstrationer.Uppropet är ett svar på att myndigheternas stoppat nästa steg mot en folkomröstning mot den impopuläre presidenten Nicolás Maduro.

Maduro själv har lovat att stanna vid makten, men oppositionen går till motattack i det våldsdrabbade landet som lider av en ekonomisk kris vilket bland annat har lett till matbrist.

– En statskupp genomfördes i går mot alla venezuelaner, skrek Henrique Capriles, en av oppositionsledarna, ursinnigt på en presskonferens.

Oppositionen hade laddat för det sista steget i processen. I tre dagar under nästa vecka skulle underskrifter från fyra miljoner röstberättigade samlas in för att genomdriva kravet på folkomröstning för att avsätta presidenten.

"Mobilisering"

Men sedan myndigheter på torsdagen stoppat insamlingen rasade oppositionens huvudstrategi för att bli av med president Maduro, som anklagas för att driva landet mot en ekonomisk kollaps.

Nu uppmanar Capriles i stället till en våg av gatuprotester på onsdag.

– Den dagen blir början på en mobilisering över hela landet, säger han.

Analytiker har varnat för en risk för våldsamheter i landet som har över 30 miljoner invånare.

– När de konstitutionella vägarna stängs finns en ökad risk för våld och politisk konflikt, säger José Vicente Haro, professor i konstitutionell rätt.

USA "djupt oroat"

Högt uppsatta militärer har tidigare lovat Maduro sin lojalitet men Capriles har insinuerat att mellanhöga militärer som lider av krisen kan känna annorlunda.

– Jag hoppas att de patriotiska militärerna i vårt land upprätthåller vår konstitution, sade han på fredagen.

John Kirby, USA:s talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, uppger att USA är "djupt oroat" över beslutet att stoppa folkomröstningsprocessen.

– Genom att göra så tror vi att (valmyndigheten) CNE hindrar det venezuelanska folket från att utöva sin viktiga konstitutionella rätt, sade han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset