Fredrik Tunedal lämnde krogbranschen för att brygga sitt eget öl, här i Pang pang brewery i Hökarängen.
Fredrik Tunedal lämnde krogbranschen för att brygga sitt eget öl, här i Pang pang brewery i Hökarängen.

Under det senaste året har det poppat upp tio nya bryggerier. Metro besökte landets yngsta och minsta bryggeri i Hökarängen.

I ett före detta bageri i Hökarängen ligger ”Pang pang brewery”. Fredrik Tunedal slutade i krogbranschen för att i stället börja brygga öl.
– Jag har byggt upp verksamheten under ett och ett halvt år, och i juli stod jag med den första flaskan i handen. Reaktionerna har varit positiva, ölen tar slut snabbare än jag hinner leverera.

I början av året fanns 462 olika specialöl i Systembolagets sortiment. Sedan dess har ytterligare 83 specialöl tillkommit. Även bryggerierna har ökat; i början av 1980-talet fanns det åtta bryggerier i Sverige, i dag rör det sig om fler än femtio.
– Det är en jättestark trend just nu. Ölet håller på att få den plats i svenskarnas dryckesmedvetande som det förtjänar, säger Cecilia Giertta som är vd för branschorganisationen Sveriges bryggerier.

Bara under de senaste åren har det dykt upp tio nya bryggerier i landet. Fredrik Tunedals ”Pang pang brewery” är ett av de yngsta – och minsta.
– Jag skeppar ut ölen till olika krogar i närområdet, det blir ungefär 300 liter i veckan, säger Fredrik Tunedal.

Fredrik Tunedals första öl heter ”Puttin’ in hours” – en amerikansk pale ale med en ekologisk humle från Nya Zeeland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset