Kanske kan man i framtiden börja ta tillvara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar.
Kanske kan man i framtiden börja ta tillvara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar.

En grupp forskare har för första gången lyckats odla fram fullt utvecklade mänskliga ägg i laboratorium. Utifrån äggstocksvävnad har omogna ägg blivit mogna och redo för befruktning.

En grupp forskare från USA och Storbritannien har för första gången lyckats odla fram fullt utvecklade mänskliga ägg i laboratorium. Upptäckten presenterades i en artikel i tidsskriften Molecular Human Reprodukction på fredagen, uppger CNN.

Enligt studien ska äggen ha utvecklats från ett tidigt stadium i äggstocksvävnaden till ett moget stadium då de väntas vara redo för befruktning.

– Detta är ett tekniskt genombrott för oss som är intresserade av att förstå hur äggstockarna fungerar och hur det påverkar kvinnans fertilitet, berättar David Albertini, medförfattare till studien, enligt CNN.

LÄS MER: Nej, du behöver inte få barnpanik bara för att du fyllt 35

Förhoppningen är att prestationen på sikt ska leda fram till nya fertilitetsbehandlingar – dels för vuxna kvinnor som inte kan bli gravida men också för unga flickor som drabbas av cancer.

De som behandlas med cellgift eller strålning riskerar nämligen att bli sterila – och till skillnad från vuxna kvinnor har flickor inte möjlighet att frysa ner sina ägg eller befruktade embryon. Däremot, visar det sig nu, skulle det kanske finnas en möjlighet att ta till vara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar.

LÄS MER: 11-åring uppsökte sjukhus med magsmärtor – födde barn

Genom forskningen har det dock visat sig att äggen besitter en hel del avvikelser, uppger David Albertini. Hittills har bara runt 10 procent av äggen klarat sig – och det är heller ingen som blivit befruktad.

– Mer forskning måste göras innan tekniken kan användas för att hjälpa kvinnor med vissa fertilitetsproblem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om forskning gravid