Här studerar forskarna glansfisken som man nu upptäckt är varmblodig, vilket förvånar forskarna.
Här studerar forskarna glansfisken som man nu upptäckt är varmblodig, vilket förvånar forskarna.

Fiskar är i regel kallblodiga varelser. Men nu finns ett märkligt undantag. Den meterstora glansfisken skriver om läroböckerna som första varmblodiga fisk.

NOAA Fisheries West Coast

Den amerikanske biologen Nick Wegner med en medelstor glansfisk som fångats utanför Kaliforniens kust.

Fiskar är växelvarma djur. Det är även ormar, som ringlar långsammare när det är kallt, trollsländor, som inte kan lyfta vid kyligare temperaturer, och paddor, som gömmer sig i hål när det blir ruggigt. Fiskar har samma problem. De behöver värme för att klara sig. Arter som lever i djupa kalla vatten är långsammare och mer passiva.

Men nu har forskare vid USA:s havs- och atmosfärmyndighet (NOAA) upptäckt en djuphavsfisk som faktiskt är varmare än vattnet runt om kring den. Det är den meterstora glansfisken.

Glansfisken är alltså varmblodig vilket man inte trott att fiskar kunde vara förrän nu. Därmed liknar den på det sättet däggdjur och fåglar. Det är alltså dags att lägga till en liten brasklapp i läroböckerna framöver: alla fiskar är inte kallblodiga.

I en kombination av värmeväxling och isolering får glansfisken bättre egenskaper än sina konkurrenter, skriver NOAA om upptäckten. Den ser bättre, tänker bättre och simmar snabbare, skriver forskarna. Därför blir den en överlägsen jägare i sin kalla omgivning.

►LÄS MER: Dan fångade superfisk – då gick sjölejonet till attack

Glansfisken (Lampris guttatus på latin) alstrar värme genom att flaxa med fenorna och sedan värmer det varma blodet upp kallt blod som kommer från gälarna. Ådrorna värmer alltså upp varandra.

Fisken, som är stor som ett bildäck och kan väga uppåt 200 kilo, lever djupt nere under ytan där vattnet är kallt och mörkt. Forskarna, som redovisar sin upptäckt i tidskriften Science, trodde först att glansfisken var långsam och slö men ser nu att den är en vass jägare.

Varmaste punkten på fisken är hjärnan som är sex grader varmare än omgivande vattentemperatur. Artens kroppstemperatur är däremot mycket lägre än hos däggdjur och fåglar men den klarar sig tack vare ett isolerande späcklager. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset