"Vi ser den största effekten när vi tittar på de yngsta barnen".
"Vi ser den största effekten när vi tittar på de yngsta barnen".

Socialekonomiska villkor spelar stor roll för barns tandhälsa. Tydligast är skillnad hos barn mellan tre och sex år, visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

Sverige har länge haft en avgiftsfri barn- och ungdomstandvård. Ändå finns det ojämlikheter när det kommer till tandhälsa hos barn. En ny avhandling från Sahlgrenska akademin visar att förskolebarn i socioekonomiskt svaga familjer löper drygt fyra gånger högre risk att drabbas av kariesskador, än jämnåriga med bättre levnadsvillkor, skriver SVT.

LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Forskningen har tagits fram med statistik om 300 000 personer i åldrarna 3 till 19 år i Västra Götaland.

– Vi ser den största effekten när vi tittar på de yngsta barnen. Man ser skillnad även på äldre barn, men det är tidlöst och störst risk hos 3- till 6-åriga barn, säger Ann-Catrin André Kramer, doktor i odontologi och forskaren bakom avhandlingen, till SVT.

LÄS MER: Så bra fungerar tandkrämer för vitare tänder

Enligt Ann-Catrin André Kramer är det viktigt att nu fundera över hur man kan stötta olika familjer och barn på olika sätt.

– Samhället har många saker att ta hand om, men karies är en stor kostnad att behandla. Det enskilda lidandet ska inte heller förringas, säger doktorn till SVT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset