Unionstravet är en kamp mellan Sverige och Norge som körts sedan 2005 i samband med V75. Svenskarna har dominerat stort men på lördagen var det norska kallblodet Tekno Odin som hade huvudrollen. Tekno Odin förbättrade världsrekordet över medeldistans till 1.19,0.– Det är det råaste travlopp jag kört, sade Öystein Tjomsland.

Världens bästa kallblod Järvsöfaks hade det tidigare rekordet med 1.20,1. Tekno Odin förbättrade tiden med 1,1 sekunder på den snabba Färjestadsbanan. Trots ett opassande inledningstempo.

Första 500 metrarna travades efter 1.13,0, den snabbaste öppningen någonsin. Torbjörn Jansson bakom Solör Stegg gjorde allt för att försvara ledningen mot Tekno Odin som tryckte på utvändigt. Efter drygt 600 meter kunde äntligen öystein Tjomsland överta ledningen.

– Då kändes det inte särskilt bra kan jag säga. Då trodde jag att Tekno Odin skulle springa in i väggen, men hästen är enorm och han lyckades hålla tempot. Jag hade tro på att kunna slå världsrekordet i dag men inte på det här sättet. Jag får tacka publiken som bar fram oss på upploppet, sade rörd Tjomsland som har träningsstall både i Norge och i Sverige.

Förstapriset var 300 000 kronor och den norska kallblodsstjärnan närmar sig 10 miljoner kronor i prispengar. På 102 starter har han tagit hela 63 segrar.

– Det är en helt enorm häst. Utan tvivel bäst i världen.

Svenske Solär Stegg fullföljde strålande till tredjepriset på 1.20,0, en tiondel under förra världsrekordet. Men utklassad av Tekno Odin med mer än 20 meter.

Västerbo Highflyer är en av många topphästar i Daniel Redéns träningsstall. Han vann Uno Sweds minneslopp (V75-3) efter ledning från start till mål, körd av Johan Untersteiner.

– Starten var ett viktigt ögonblick. Det var flera som ville komma förbi oss från början men vi hade marginalen på vår sida och lyckades försvara innerspåret. Han är lite speciell, var lat 500-600 meter från mål men så i sista sväng fick jag fulla tömmar och väldigt mycket att åka med, kommenterade Johan Untersteiner.

Trion Delicious US, Propulsion och Call Me Keeper är några av Redéns topphästar som kommer att tillbringa vintern i Paris. Allt med sikte på de stora travloppen på Vincennes. Det största är Prix d’Amerique söndag 28 januari.

V75-omgången innehöll än en gång flera favoriter och det blev ingen utdelning för fem rätt. Pengarna från den potten flyttas vidare till nästa omgång som körs på lördag i Skellefteå. Då kan en ensam vinnare bli runt 48 miljoner kronor rikare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset