Urinvånare protesterar mot skitbacke Protester mot planerna att tillverka snö av avlopp på San Francisco Peaks.
Urinvånare protesterar mot skitbacke Protester mot planerna att tillverka snö av avlopp på San Francisco Peaks.

Färskvatten är dyrt. Därför vill nu Skidorten Arizona Snowbowl använda avloppsvatten för att tillverka konstsnö.

Planerna motarbetas av miljögrupper och 13 Navajo-stammar, som håller berget som heligt och inte vill att det ska täckas av fruset avloppsvatten, skriver New York Times. Det finns också farhågor att vattnet kan skada både natur och skidåkare.

Ägaren av skidorten avfärdar rädslan och menar att vattnet är bara snäppet under dricksvatten. Samma vatten används redan för att bevattna goldbanor och fotbollsplaner, menar man. 

Snowbowl – bowl är för övrigt ordet amerikaner använder för toalettstol – skulle bli den första skidorten i världen som använder avloppsvatten. Vattnet skulle köpas från den närliggande staden Flaggstaffs reningsverk. Med tillgång till avloppsvattnet skulle skidsäsongen förlängas och omgivningen kan dra in pengar på den ökade turismen, argumenterar ägarna. 

Men de argumenten imponerar inte på de urinvånare som kommer till berget San Francisco Peaks för att be. Hungerstrejker och protester har lett till att flera personer gripits. Frågan har också kommit att handla mindre om det enskilda berget och mer om vem som har rätt till naturresurserna, enligt NY Times.

I vinter kommer i alla fall konstsnön från Flagstaffs toaletter täcka berget, trots att miljöorganisationer fortfarande studerar innehållet i vattnet och dess påverkan på människa och miljö. 

– Det är en föreställning från "Gamla Väst". Gå framåt och utvädera skadorna senare, säger Klee Benally, Navajo som växt upp vid bergets fot och protesterar mot planerna, till New York Times. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset