Donald Trump frågas ut av Matt Lauer vid NBC.
Donald Trump frågas ut av Matt Lauer vid NBC.

Två impopulära kandidater som inte har något större förtroende som USA:s överbefälhavare. Så sammanfattar en expert utfrågningen av de amerikanska presidentkandidaterna om deras säkerhetspolitik.

Både Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton lade mycket kraft på att svartmåla sin motståndare när de frågades ut i direktsänd tv natten mot torsdagen svensk tid. Var de själva står är inte helt tydligt.

– Clinton har varit utrikesminister i Obama-administrationen och det finns anledning att tro att hon kommer att fortsätta med en liknande politik. Men hon har varit tydligare än (nuvarande president Barack) Obama om vikten av att försvara USA:s intressen gentemot aktörer som Ryssland och Kina, säger Mike Winnerstig, statsvetare och expert på amerikansk säkerhetspolitik.

– När det gäller Trump är det svårt att dra några slutsatser alls. Han pratade om att öka försvarsmaktens storlek, men det är oklart i vilket syfte det ska genomföras. Den stora frågan är hur han kommer att ställa sig till Ryssland. Han försvarade i praktiken president Putin och menade att de skulle komma bra överens, fortsätter han.

Lågt förtroende

Trots att Trump verkar stå närmare Ryssland än någon annan amerikansk presidentkandidat på mycket länge, tror inte Mike Winnerstig att det skulle innebära en svängning i USA:s förhållningssätt till landet. De flesta republikaner i kongressen är starkt kritiska mot Ryssland och Trump gjorde sig av med sin kampanjchef när det visade sig att han hade band till proryska ukrainska partier.

Ingen av de båda presidentkandidaterna åtnjuter något större förtroende från väljarna i de säkerhetspolitiska frågorna. Trump anses vara impulsiv och därför olämplig som landets militäre överbefälhavare. Clintons förtroende skadades när det uppdagades att hon skickat e-post med hemlig information över en privat server.

Avgör inte

– Vi har två aktörer vars trovärdighet är skadad i den här frågan, så det är ett märkligt val på det viset. Många amerikaner kommer sannolikt att rösta på den ena kandidaten för att man ogillar den andra.

Enligt Mike Winnerstig är säkerhetspolitik ingen stor fråga för väljarna.

– Man brukar säga att säkerhetspolitik vinner man inte val med, men däremot kan man förlora val om den anses vara för svag. Det här är en viktig fråga men det blir inte den som avgör valet.

Andrew Harnik/AP/TT
Hillary Clinton svarar på frågor från publiken.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset