Frida Stranne är lektor i statsvetenskap och USA-forskare på Högskolan i Halmstad. 
Frida Stranne är lektor i statsvetenskap och USA-forskare på Högskolan i Halmstad. 

Efter två uppmärksammade händelser där afroamerikaner skjutits till döds av poliser i USA har svartas situation i landet återigen blivit aktuell. ”Det är turbulent just nu, många grupper ställs mot varandra”, säger Frida Stranne, USA-forskare.

Den 5 juli sköts Alton Sterling, 37, till döds efter att ha brottats ner av två poliser i Baton Rouge, Louisiana. Dagen efter stoppades Philando Castile av polisen i Falcon Heights, Minnesota. Han berättade att han hade ett vapen i bilen, men när han plockade fram sitt id-kort blev han skjuten med fyra skott och avled.

Skjutningarna påminner om andra händelser där afroamerikaner avlidit eller drabbats av övervåld från polisen. I augusti 2014 sköts Michael Brown, 18, ihjäl av en polis i Ferguson, St. Louis. Under de följande veckorna och flera gånger senare utbröt stora protester och kravaller i staden.

– Sådana här händelser är en katalysator för en bred frustration över hur man uppfattar att man upprepat blir felbehandlade, säger Frida Stranne, lektor i statsvetenskap och USA-forskare på Högskolan i Halmstad.

Hon tror att skottlossningen i Dallas där flera poliser sköts ihjäl bland annat kan ha triggats av skjutningarna som nyligen ägde rum.

– Frågan är vad som händer nu, om vi kommer att se en upptrappning, säger hon.

LÄS MER: Flera poliser döda i Dallas – det här har hänt

David Goldman/AP

Kravaller i Ferguson efter att Michael Brown, 18, skjutits ihjäl av polis. 

2012 startades rörelsen Black lives matter efter att George Zimmerman friats från mordet på den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin. Det började med en hashtag i sociala medier, nu är det en nationell organisation som jobbar med att uppmärksamma svartas situation i USA och som har blivit en viktig röst i den politiska debatten.

Även bland politikerna i USA märks det när det sådana här skjutningar inträffar, menar Frida Stranne.

– Det går i vågor och varje gång det händer några skjutningar eller övervåld som är extra anmärkningsvärt så ser man att det får politiska konsekvenser på det sättet att man uttalar starkt motstånd och vilja att förändra. Men det har ju inte lett till några konkreta saker som exempelvis fällande domar mot poliser.

Varför blir det inga konkreta förändringar?
– Det är ett väldigt komplicerat system i USA, både det politiska och juridiska. Det är trögrörligt när det gäller förändringar. Det är också en politisk låsning med en stark polarisering mellan demokrater och republikaner som försvårar läget, säger Frida Stranne.

En konkret sak som diskuterades efter att Michael Brown sköts ihjäl var att polisen skulle börja bära kameror på sina uniformer som filmar allt som sker. Bland annat föreslog president Barack Obama att staten skulle stå för halva kostnaden om man utrustade alla poliser med kameror. Flera polisfack motsatte sig dock kamerorna, bland annat med anledningen att det skulle kunna göra folk mindre benägna att ringa polisen om de vet att de kommer att bli filmade, det skrev nyhetssajten nj.com i december 2014.

Poliserna som var inblandade i skjutningen av Alton Sterling den 5 juli bar kameror, men de ska ha lossnat från uniformerna.

– Bilderna är förmodligen inte så bra som vi hoppas, sa Johnny Dunham, befäl på polisen i Baton Rouge, till CNN.

►LÄS MER: Hans bild twittrades ut av polisen – nu hotas han till livet

Statsvetaren Frida Stranne tror att det kan finnas risk för fler kravaller efter de händelser som nyligen ägt rum.

– Det är turbulent just nu, många grupper ställs mot varandra på olika sätt, många grupper är oroliga för framtiden och frustrerade. Den svarta gruppen är en av dem och de har nu på något sätt ställts mot polisen. Risken är att problemet fördjupas.

►LÄS MER: Här är fler uppmärksammade dödssjuktningar av svarta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset