Turkiska stridsfordon stod i helgen uppställda nära den syriska gränsen, i staden Karkamis.
Turkiska stridsfordon stod i helgen uppställda nära den syriska gränsen, i staden Karkamis.

När det kändes som om läget i Syrien inte kunde bli rörigare vände USA:s allierade vapnen mot varandra.Turkiet hotar den kurdiska YPG-milisen med fler attacker medan Washington manar till fokus på det som faktiskt förenar parterna – kampen mot IS.

De senaste dagarnas utveckling i de norra delarna av Syrien har troligtvis orsakat USA en hel del huvudvärk.

Washington gav sitt stöd till den turkiska offensiv som i onsdags drev ut IS från gränsstaden Jarablus. Men efter det har Natomedlemmen Turkiet – med hjälp av allierade syriska rebeller – avancerat längre in i Syrien, mot områden som kontrolleras av kurdisk-ledda styrkor.

USA fördömer de senaste sammandrabbningarna mellan de två krafter som båda stöds av Washington: dels de syriska rebellerna, dels den kurdisk-ledda SDF-styrkan – där YPG ingår. Båda grupperingarna strider med USA mot IS.

– Vi är förvirrade. Min fiende skulle vara Daesh (IS) och (den syriska) regimen, men nu attackerar kurderna mig bakifrån. Jag vet inte vem som bombar vem, sammanfattar rebellbefälhavaren Ahmad Kanjo det minst sagt röriga läget för The New York Times.

Motstridigt

Turkiet oroas över de territoriella framsteg som kurderna gjort i norra Syrien under det över fem år långa Syrienkriget. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu hävdar att YPG nu försöker etablera sig i områdena kring Manbij och Jarablus, som båda nyligen befriats från IS.

YPG-milisen säger i sin tur att man dragit sig tillbaka och att Ankara själv vill öka kontrollen över det syriska territoriet. Men Turkiet är ingen ockupationsmakt och tänker inte bli kvar i landet, säger vice premiärminister Numan Kurtulmus enligt NTV.

Turkiet har meddelat att attackerna mot den kurdiska milisen kommer att fortsätta så länge YPG inte drar sig tillbaka till öster om Eufratfloden, med andra ord lämnar området de nu befinner sig i.

Enligt Pentagon har det i "stort sett" skett – vilket Ankara säger sig inte ha sett några bevis för.

I skenet av den senaste utvecklingen meddelade Vita huset på måndagen att den amerikanske presidenten Barack Obama ska träffa sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan den 4 september, rapporterar Reuters. Mötet mellan de två sker på G20-mötet.

Även USA:s försvarsminister Ash Carter meddelade att han ska nästa vecka träffa sin turkiske kollega i Europa.

Carter upprepar uppmaningen till Turkiet om att ställa in fokus på att bekämpa IS, i stället för att rikta in sig på kurdiska mål. Han har bett bägge parter att inte attackera varandra.

"Kurdisk mardröm"

Forskaren Renad Mansour tror att YPG hade räknat med mer stöd från USA, eftersom de samarbetat så nära mot IS. Men efter ett besök i Ankara har Washington legat på om vikten av att de kurdiska styrkorna håller sig öster om Eufratfloden.

– I grund och botten betyder det att förutsättningarna för ett kurdiskt autonomt område i Syrien börjar falla samman. Kurderna har varit beroende av stöd från Ryssland och USA, och utan internationella allierade kommer deras värsta mardrömmar att besannas när det gäller Rojava, säger Mansour på tankesmedjan Carnegie i Beirut, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset