USA:s blivande president Donald Trump har lovat att USA ska hoppa av Parisavtalet. Arkivbild.
USA:s blivande president Donald Trump har lovat att USA ska hoppa av Parisavtalet. Arkivbild.

USA kan komma att hoppa av Parisavtalet om världens klimat inom bara ett år.Det hävdar juridiska experter som granskat den blivande presidenten Donald Trumps möjligheter att göra allvar av sitt vallöfte.

Republikanen Trump har i valrörelsen upprepade gånger sagt att han vill lämna avtalet som världens länder enades om i Paris på senhösten 2015.

Han anser att vetenskapen om klimatförändringen är en bluff som hittats på av kineserna för att undergräva den amerikanska ekonomin.

Ett hinder för ett utträde har dock varit att det enligt avtalet är möjligt för ett land att lämna överenskommelsen först efter fyra år, det vill säga tidigast i november 2020 då ett nytt presidentval står för dörren.

Fast det finns, enligt den juridiska expertisen, ett sätt för Trump att komma förbi detta hinder. Parisavtalet är en del av FN:s klimatkonvention som instiftades 1992. Om Trump lämnar konventionen, vilket han troligen kan göra inom ett år, avslutar han automatiskt USA:s deltagande i Parisavtalet.

Om så blir fallet är förstås oklart. USA skulle fördömas över hela världen.

– Om Trump lämnar Parisavtalet skulle den politiska kostnaden bli hög. Om han drar sig ur klimatkonventionen skulle kostnaden bli ännu högre, säger Daniel Bodansky, professor i juridik vid Arizona State University.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset