Ett amerikanskt F-22-plan. Arkivbild.
Ett amerikanskt F-22-plan. Arkivbild.

USA har motat bort syriskt stridsflyg sedan regimen bombat kurdiska mål, uppger det amerikanska försvarsdepartement. Bombningarna mot USA:s allierade i regionen är de första sedan inbördeskriget inleddes.

Konfrontationen mellan de amerikanska och syriska stridsflygplanen inträffade på fredagen sedan två syriska stridsflygplan närmat sig staden al-Hasakah i nordöstra Syrien, som kontrolleras av både kurdiska och syriska styrkor. De två rysktillverkade Su-24-planen lämnade området då USA skickade två F-22 för att möta dem i luften, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA varnade Syrien

Syriskt stridsflyg bombade sex kurdiska mål i al-Hasakah under torsdagen och fredagen, enligt USA. Bombningarna är de första flygattackerna som regimen genomför mot kurdiska mål sedan inbördeskriget började under våren 2011.

– Det här är väldigt ovanligt, vi kan inte se att regimen vidtagit den här typen av åtgärder mot YPG (de kurdiska styrkorna) tidigare, säger Pentagons talesperson Jeff Davis, enligt AFP.

Efter den andra bombningen på fredagen varnade USA för rätten att tillämpa självförsvar – det vill säga skjuta ner de syriska flygplanen – om händelsen upprepas.

Nya överflygningar

Den amerikanska reaktionen handlar om att landet har militära rådgivare i Syrien för att understödja den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som deltar tillsammans med USA och flera väst- och arabländer i kriget mot IS. USA hade fram till bombningarna började militära rådgivare i al-Hasakah. En tjänsteman inom USA:s försvarsmakt uppger för CNN att de amerikanska trupperna nu lämnat området.

Under natten mot lördagen ska syriska stridsflygplan återigen ha befunnit sig i luftrummet över staden, men det är oklart om de genomfört attacker, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien.

Bombningar ett svar

Regimvänliga milisgrupper och kurdiska styrkor har återkommande drabbat samman i al-Hasakah sedan i onsdags. SOHR:s talesperson uppger till AFP att striderna rasat under fredagsnatten och lördagsmorgonen.

Kurderna har nyligen krävt att de regimvänliga miliserna ska lämna staden, och bombningarna ska ses som ett svar på kravet, enligt en källa inom Syriens regering, rapporterar AFP. Minst 23 civila och 16 soldater har hittills dödats i sammandrabbningarna, enligt SOHR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset